Članak
Objavljeno: 01.12.2018. 17:22

Kolonizacija mjeseca 

Počinje borba za Mjesec

Nekoliko sati nakon NASA-ine objave o projektu slijetanja na Mjesec oglasila se i Ruska svemirska agencija najavivši kolonizaciju Zemljinog satelita do 2040. godine

Počinje borba za Mjesec

Tek nekoliko sati nakon što je NASA objavila devet tvrtki-partnera s kojima će raditi na sljedećem slijetanju na Mjesec iz ruske svemirske agencije Roscosmos kazali su kako u sljedećih 20 godina planiraju kolonizirati Zemljin jedini satelit.

NASA je na konferenciji održanoj u četvrtak objavila popis tvrtki s kojima će raditi na izgradnji malih raketa, vozila i ostale opreme za istraživanje Mjeseca, a cjelokupni projekt nazvan je Commercial Lunar Payload Services.

clps_moon_express

Glavna ideja je suradnja između privatnih kompanija te transport i osposobljavanje istraživačke opreme na površini Mjeseca. NASA radi na poticanju privatnih tvrtki u svemirskim istraživanjima kao načinom za smanjenje troškova. Cilj je i olakšati i smanjiti troškove ponovnog stupanja ljudske noge na Mjesec u sljedećem desetljeću, a administrator NASA-e Jim Bridenstine na konferenciji je spomenuo i slijetanje na Mars.

rover_2

„Ova objava obilježava napredak u povratku Amerike na površinu Mjeseca, ali i da tamo ostane. Inovacije američkih tvrtki povezane s našim velikim ciljevima u znanosti i ljudskom istraživanju pomoći će da postignemo nevjerojatne stvari na Mjesecu, a ubuduće i na Marsu“, rekao je Bridenstein.

Maksimalna vrijednost CLPS ugovora iznosit će 2,6 milijardi dolara tijekom sljedećih deset godina.

Nedugo nakon NASA-e oglasila se i Ruska svemirska agencija Roscosmos koja je najavila kolonizaciju Mjeseca do 2040. godine. Kolonizacija bi se trebala odviti u tri faze: lansiranje stanice u orbitu, slanje posade te, naposlijetku, izrada baze. Početak projekta očekuje se 2025. godine.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->