Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.05.2011. 21:18

Kažu Francuzi 

Planet Gliese 581 d ipak pogodan za život

Na planetu udaljenom oko dvadeset svjetlosnih godina od Zemlje postoje uvjeti pogodni za život. Pokazala su to nova istraživanja, a riječ je o planetu Gliese 581 d.

Planet Gliese 581 d ipak pogodan za život

Za njega se već ranije utvrdilo da se nalazi u tzv. zlatnoj zoni s optimalnom temperaturom. Naime, na tom planetu nije ni previše vruće ni previše hladno za postojanje vode u tekućem stanju, a ima i atmosferu koja bi mogla održavati potrebnu temperaturu za razvoj života.

U istome planetarnom sustavu crvenog patuljka astronomi su otkrili još jedan planet na kojem bi bio moguć život. Riječ je o Glieseu 581 g, ali je njegovo postojanje kasnije dovedeno u pitanje.

Za Gliese 581 d, čija je masa veća od Zemljine pet puta, a promjer dva puta, u početku se smatralo da je previše hladan za postojanje tekuće vode. No, francuski su istraživači napravili računalne simulacije njegove atmosfere te utvrdili da sadrži dovoljne koncentracije ugljičnog dioksida za stvaranje efekta staklenika, pa je moguće da bi na njemu moglo biti tekuće vode, oblaka i kiša.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->