Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.01.2020. 15:28

TOI 700 d 

Otkriven planet veličine Zemlje u nastanjivoj zoni

Satelit TESS otkrio novi planet koji ima osnovne uvjete za postojanje života.

Otkriven planet veličine Zemlje u nastanjivoj zoni

Znanstvenici koji traže planete izvan Sunčevog sustava posebno su oduševljeni svaki puta kada otkriju neki novi planet koji bi mogao predstavljati "drugu Zemlju". Najnoviji među njima otkrio je NASA-in satelit TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellit) koji je prema svemu sudeći približno iste veličine kao Zemlja, a oko svoje zvijezde orbitira na udaljenosti koja mu omogućuje postojanje tekuće vode na površini.

Planet pod nazivom TOI 700 d orbitira oko zvijezde crvenog patuljka u Dorado konstelaciji na udaljenosti od 101,4 svjetlosne godine od nas, no još će dugo vremena proteći dok ne dođemo u mogućnost otkriti koliko je zapravo nastanjiv i može li oko tog tipa zvijezde život uopće egzistirati. Aktivne zvijezde mogu izbacivati velike mlazove zračenja visoko nabijenih čestica ka planetima koji ih okružuju koji bi ih mogli u potpunosti sterilizirati (čitaj spržiti). Prema sadašnjim spoznajama matična zvijezda TOI 700 nakon 11 mjeseci prikupljanja podataka s TESS satelita je vrlo "tiha", pa znanstvenici kažu da do sada nisu zabilježili niti jednu sunčevu baklju.    

Osim TOI 700 d u istom sunčevom sustavu otkrivena su još 2 planeta, b i c koji orbitiraju oko zvijezde na previše bliskoj udaljenosti da bi postojala vjerojatnost za postojanje tekuće površinske vode i života, dok je d malo dalje u odnosu na nastanjivu zonu u kojoj se nalazi naša Zemlja, no i dalje u području koje se može smatrati nastanjivim.

Pored toga, znanstvenici s velikom sigurnošću (ali ne i stopostotnom) mogu reći da je planet uvijek jednom stranom okrenut prema svojoj zvijezdi, pa bi na njemu mogao biti vječiti dan, dok je druga strana u vječnoj noći.   

Jedno od važnih istraživanja u budućnosti će biti mjerenje mase planeta, jer će se time otkriti radi li se o kamenom svijetu poput našeg ili plinovitom poput smanjene verzije Neptuna.

Nakon toga biti će važno otkriti posjeduje li planet atmosferu, no to će biti još teže nego izmjeriti masu pa bismo do rezultata mogli čekati najmanje godinama, a najvjerojatnije desetljećima.

U međuvremenu znanstvenici će provoditi simulacije, no niti jedan od 20 planiranih modela koje će istraživati ne mora biti točan, već će poslužiti samo da se ustanovi raspon mogućnosti za postojanje tekuće vode na površini i potencijalnog života.

Modeli koje su do sada pokrenuli u simulacijama i dalje su obećavajući, jer niti jedan nije ukazao na staklenički učinak odnosno isparavanje oceana i oticanje atmosfere u svemir, a usprkos dramatičnih promjena prosječne temperature, niti jedan ne govori da bi život tamo bio nemoguć.

Tijekom ovoga ljeta TESS satelit će se ponovno okrenuti prema TOI 700 i znanstvenici očekuju nova uzbudljiva otkrića nakon što prikupe nove količine podataka.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->