Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.04.2020. 11:40

NASA 

Objavljen plan za bazni kamp misije Artemis na Mjesecu

Dvoje astronauta će slijetati na površinu Mjeseca, dok će dvoje uvijek boraviti na orbitalnoj postaji.

Objavljen plan za bazni kamp misije Artemis na Mjesecu

Poznato je da NASA i američki predsjednik Donald Trump žele vratiti Amerikance i dovesti prvu Amerikanku na površinu Mjeseca do 2024. godine u okviru programa Artemis.

Američka svemirska agencija sada je objavila detaljni plan na 13 stranica koji je predstavljen Nacionalnom svemirskom savjetu predsjednika Trumpa kojim predsjedava potpredsjednik Mike Pence.

Veliki dio izvještaja, naslovljenog kao "NASA-in plan za održivo lunarno istraživanje i razvoj", rezimira viziju koju je NASA iznijela kako bi opravdala slijetanje na Mjesec 2024. godine, no također ulazi i u detalje o onome što bi dugotrajna prisutnost na Mjesecu i u mjesečevoj orbiti mogla značiti za SAD.

koncept prve misije

Po nama najzanimljivija stavka ovog izvještaja odnosi se na Artemis Base Camp, odnosno stalni  bazni logor koji će predstavljati osnovno područje za dugotrajna istraživanja Mjeseca.  Prema ovom dokumentu bazni kamp Artemisa bi trebao predstavljati osnovnu površinsku nastambu koja će moći ugostiti 4 astronauta u trajanju od tjedan dana, kao što možete vidjeti u ovoj infografici.

moon_2028_20200403

Dugoročno gledano nastamba će trebati infrastrukturu za energiju, odlaganje otpada i komunikacije, te štit protiv zračenja i pristanište za letjelice. Pored toga, logor će se koristiti za testiranje novih tehnologija za borbu protiv mjesečeve prašine i dugih lunarnih noći te za pretvaranje lokalnog materijala u resurse poput vode i razvoj novih energetskih i građevinskih tehnologija.

NASA-in Artemis program uključuje i stalnu orbitalnu postaju Gateway koja će se koristiti za tranzicije astronauta i opreme na mjesečevu površinu i nazad.

Predložena mjesta za slijetanje Artemis misije i gradnju baznog logora

Bazni logor će imati dva transportna sustava, terenskovozilo za prijevoz astronauta i nastanjivu mobilnu platformu koja će omogućiti izlete izvan logora u trajanju između 30 i 45 dana.  

U izvještaju se također navodi i mogućnost korištenja Gateway postaje za simuliranje putovanja na Mars i drugih dugotrajnih misija u dubokom svemiru s astronautima. Što se tiče korištenja Gatewaya kao međupostaje za Mjesec, planovi ukazuju da će četiri astronauta boraviti na njoj više mjeseci, a potom će dva astronauta slijetati na površinu Mjeseca i vraćati se s njega, a dvoje će uvijek ostati na postaji.

"Te misije će biti najdugotrajnije u povijesti svemirskih istraživanja u dubokom svemiru" navodi se u izvještaju i dodaje kako bi bazni kamp mogao uključivati i poluaotonomno vozilo bez posade kojim će se upravljati iz logora i slati znanstvenu opremu i druge tehnološke terete širom Mjeseca, a ono će se puniti gorivom iz lokalnih izvora. Među znanstvenom opremom koja će se na taj način postavljati na Mjesec navode i mogućnost instaliranja radioteleskopa na tamnu stranu Mjeseca kojim će se upravljati iz baznog logora Artemisa.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->