Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.01.2018. 10:19

Being in Synergy 

Novi hrvatski i međunarodni svemirski projekt

Being in Synergy najavljuje novu eru privatne svemirske industrije poslije Google Lunar XPrizea.

Novi hrvatski i međunarodni svemirski projekt

Zaklada XPrize službeno je objavila da se natjecanje za 30 milijuna dolara vrijednu nagradu Google Lunar XPrize zaključuje bez pobjednika i predaje nagrade 31. ožujka ove godine.

Dio smisla toga natjecanja bio je da podupre i ohrabri sudionike izazovnim ciljem te su novostvorene živahne tvrtke doista uložile desetljeće napora u “novoj svemirskoj utrci” te pokrenule inovacije u privatnoj svemirskoj industriji. Među pet finalista tog tehnološkog natjecanja tim Synergy Moon bio je je jedini natjecatelj međunarodnog karaktera, jer njihovi članovi dolaze iz raznih zemalja širom svijeta, uključujući Hrvatsku, BiH, SAD i Australiju.

Synergy 2

Synergy Moon ocjenjuje da je natjecanje imalo iznimno pozitivan ishod zahvaljujući samom organizaciji natjecanja i sposobnostima koje su iskazali timovi finalista. Natjecatelji su pokazali da skupina vizionara i stručnjaka može stvoriti sinergije i unutar međunarodnih timova da se surađuje kako bi se postigao postavljeni cilj koji iziskuje preuzimanje velikih rizika te na tom putu uzastopnih prevladavanja prepreka i neizbježnih neuspjeha.

“Mi nismo sanjari, nego smo režiseri svojih snova”, izjavio je Nebojša Stanojević, vođa tima Synergy Moon i suosnivač pokreta Being in Synergy.

Nakon zaključenja natjecanja za Google Lunar XPrize Synergy Moon ujedinjuje snage s timovima Stellar (Hrvatska/Australija), Omega Envoy (SAD), SpaceMETA (Brazil) i Independence-X (Malezija) s kojima će podijeliti let prema Mjesecu te proširiti već postojeću mrežu znanstvenika. inženjera, umjetnika, investitora i edukatora-motivatora kakvi su npr. Space Kidz India.

Namjeravamo nastaviti s objedinjavanjem i podizanjem razine naših napora kako bismo rezultat toga sami vidjeli - u svemiru! Objedinjavanjem sinergijski dijeljenih izazova posljednjega desetljeća te s prestankom natjecanja nama je zapravo startni signal za pokretanje globalne svemirske koalicije: Being in Synergy. Novi će pokret uskoro objavljivati svoje ciljeve i aktivnosti novopostavljenom platformom na webu.

Synergy 3

Being in Synergy nastavlja graditi na dosadašnjim postignućima s naglaskom na viziji koju dijele svi sudionici: namjeri da se stvori “održiva budućnost čovječanstva na Zemlji i izvan nje”. Cilj je da se proširi svjesnost i pristupačnost privatnog istraživanja svemira, putovanje, tehnologije i edukacije značajno većem auditoriju.

“Od djetinjstva me je preplavljivao nostalgičan osjećaj pri pogledu na zvjezdano nebo, a sada su zvijezde napokon bliže nego ikad”, izjavila je Martine-Nicole Rojina, vlasnica Mapthy Studija i suosnivačica Being in Synergy.

Being in Synergy će surađivati neprofitnom organizacijom Space for Humanity čiji je cilj da se svemir demokratizira odabirući iz raznolikih skupina netrenirane astronaute koji će putovati do ruba svemira prije isteka 2018. godine. Ta će skupina putnika dobiti jedinstvenu priliku da pogledom obuhvate naš planet-domovinu Zemlju kao kuglu koja lebdi zrakopraznim prostorom, a jedino što štiti i održava sav život na njoj jest tanušni sloj zračnog omotača. Na takav se način iz perspektive običnih ljudi želi proširiti pojam o tome što doista znači živjeti na planetu Zemlji. Time što u svemir želi poslati ljude kakve srećemo svaki dan Space for Humanity želi prevladati elitistički status svemirskih putnika te stvoriti opipljivu i jasnu sliku o odnosu globalnoga društva prema svemiru.

Synergy 4

U povodu međunarodnog proslavljanja svemirskog događaja Jurijeva noć (Yuri’s Night), na spomendan leta prvoga čovjeka u svemir 12. travnja ove godine uslijedit će značajna objava vezana uz spuštanje na Mjesec.

U međuvremenu ova će kolaboracija upriličiti niz događanja čiji je cilj podizanje svjesnosti o svemiru, umjetničkih suradnji koje će koordinirati Mpathy Studio, edukativnih projekata te pokretanja participativne platforme koja će omogućiti svakome da postane sudionik globalne svemirske koalicije Being in Synergy i iskoristi tako postavljenu svjetsku mrežu.

Being in Synergy upravo angažira utjecajne pojedince da predstave to “novo doba svemira”. Njima je namijenjena uloga “svjetionika koji pokazuju put” te prevedu složeni jezik znanosti, tehnologije, umjetnosti i društvene dinamike u svakome razumljivo iskustvo bez potrebe da publika posjeduje bilo kakvo posebno znanje ili posjeduje prethodno obrazovanje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->