Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.11.2019. 13:13

NASA 

Neobjašnjive promjene kisika u zraku Marsa

Kisik u Marsovom zraku mijenja se na način koji se trenutno ne može objasniti poznatim kemijskim procesima.

Neobjašnjive promjene kisika u zraku Marsa

Marsov rover Curiosity istraživao je krater Gale na Marsu, koji je nekoć davno bio pun tekuće vode. NASA-ini znanstvenici koji rade na Curiosity misiji otkrili su da se kisik u Marsovom zraku mijenja na način koji se trenutno ne može objasniti poznatim kemijskim procesima.

Oni su otkrili da se količine kisika u Marsovom zraku tijekom proljeća i ljeta povećavaju za 30 posto. Mada su promjene prema mišljenju znanstvenika najvjerojatnije geološke prirode, znanstvenici ne mogu u potpunosti isključiti mogućnost da to nije povezano s postojanjem mikrobiološkog života.

Rezultati ovog istraživanja koji su objavljeni u publikaciji JGR-Planets temelje se na gotovo 6 godina zemaljskih ili tri Marsove godine skupljanja podataka pomoću Sample Analysis at Mars (Sam) instrumenta, mobilnog kemijskog laboratorija koji se nalazi u sklopu rovera.

mars-rover-1241274_1920

Marsova atmosfera se uglavnom sastoji od ugljičnog dioksida (C02), uz manju nazočnost drugih plinova poput molekolarnog dušika (N2), argona (Ar), molekularnog kisika (O2) i metana (CH4).

Dušik i argon se pojavljuju prema predvidljivom sezonskom uzorku, ovisno o količini CO2 u zraku, što je pak povezano s promjenama u tlaku. Znanstvenici su očekivali da će kisik također slijediti taj uzorak, no to nije bilo slučaj, jer se kisik povećavao tijekom svakog proljeća na sjevernoj hemisferi, da bi padao tijekom jeseni.

U obzir je uzeta i mogućnost da CO2 u molekulama vode otpušta kisik kada se raspadaju u atmosferi, no za to bi trebalo pet puta više vode nego što je ima za stvaranje dodatnog kisika, a CO2 se raspada previše sporo da bi ga generirao u tako kratkom razdoblju.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi ukazati na podzemni rezervoar kisika u blizini Marsove površine, a spominje se i mogućnost poveznice između ovlaživanja čitavog planeta tijekom proljeća i ljeta zbog otpuštanja vodene pare u polarnim područjima. 

Promjene u količinama kisika su slične onima koje se događaju kod metana koji se povećava za 60 posto tijekom ljeta zbog neobjašnjivih razloga i znanstvenicima nije jasno postoji li neka poveznica.

Misterij metana već godinama privlači puno pažnje u znanstvenom svijetu jer je većina tog plina na Zemlji nastala iz živih organizama. Mada postoje mogućnosti da se metan na Marsu otpušta geološkim procesima, nastanak tog plina od mikroba koji žive duboko ispod površine i dalje postoji kao mogućnost.

Obzirom da kisik također mogu stvarati mikroorganizmi, razlog promjenama njegovih razina također može biti biološke prirode, no ništa od toga se ne može dokazati postojećim instrumentima koje imamo na Marsu, ali bi zato buduće misije te misterije mogle rasvijetliti jer će nositi puno sofisticiraniju opremu.  Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars kisik Curiosity rover metan
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->