Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.09.2018. 10:59

CO2 Conversion Challenge 

NASA raspisala natječaj za konvertiranje CO2 u glukozu

Tehnologija će osigurati ljudima dug boravak na Marsu, ali i pomoći nama na Zemlji.

NASA raspisala natječaj za konvertiranje CO2 u glukozu

Svi stručnjaci za svemirska istraživanja slažu se u jednom. Ako na Marsu želimo uspostaviti stalnu bazu ili koloniju, morat ćemo pronaći načina kako čim više resursa iskoristiti s crvenog planeta, a ne da svu hranu, vodu, zrak, gorivo i ostale stvari koje nam trebaju za preživljavanje nosimo sa sobom.

Među tehnologijama koja razvijaju NASA, ESA i druge svemirske agencije i tvrtke je i konverzija ugljičnog dioksida u nešto korisno, obzirom da tog plina na Marsu ima u izobilju. Mada i njezini znanstvenici rade na tome, NASA je odlučila potražiti pomoć iz vanjskih izvora, pa je raspisala javni natječaj pod nazivom NASA CO2 Conversion Challenge, koji tvrtke, organizacije i pojedince poziva da otkriju način na koji se CO2 može konvertirati u nešto što se može iskoristiti na Marsu, a moglo bi pomoći i oko uklanjanja tog stakleničkog plina na Zemlji.

Natječaj se fokusira na konvertiranje CO2 u glukozu, koja je neophodna za održavanje života jer kada se razgradi u citoplazmi žive stanice oslobađa velike količine energije potrebne za mnoge životne funkcije, pa stoga predstavlja najvažnije metaboličko gorivo.

U prvoj fazi svi koji se prijave na natječaj trebat će poslati svoje dizajne u kojima će objasniti detalje svojeg pristupa, nakon čega će najboljih 5 rješenja osvojiti po 50.000 dolara. Nakon toga će se provesti druga faza u kojoj će najbolja petorka morati izgraditi prototipe i demonstrirati učinkovitost svojih tehnologija. Ono rješenje koje će nuditi najbolje rezultate osvojiti će 750.000 dolara.

Prijave su otvorene do 24. siječnja 2019. putem ove poveznice, a evaluacija i žiriranje ponuđenih rješenja će se odvijati između 8. ožujka i 10. travnja 2019.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mars natječaj CO2 konvertiranje
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->