Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.04.2011. 16:24

Slijetanje na Mars 

Leteća dizalica spušta rover na Mars

NASA je objavila dramatičnu animaciju slijetanja rovera Curiosity na Mars

Leteća dizalica spušta

Slijetanje Curiosity rovera pomoću "leteće dizalice"

U jesen ove godine prema Marsu će poletjeti novi rover Curiosity na kojemu je integriran sofisticirani znanstveni laboratorij (Mars Science Lab). Nakon nekih 8 i pol mjeseci od lansiranja, stići će u orbitu Marsa i započeti spuštanje na njegovu površinu.

 nema više odskakivanja pomoću "lopti za plažu" 

NASA je ovih dana objavila prilično realističnu animaciju slijetanja Curiositya na površinu Marsa, iz koje je razvidno kako će se koristiti dosad neviđena tehnologija „leteće dizalice“. Nakon prolaska kroz atmosferu pod zaštitom toplinskog štita, aktivirat će se padobran koji će samo malo smanjiti brzinu propadanja (zbog rijetke atmosfere Marsa padobran ne može dovoljno usporiti letjelicu), potom će se aktivirati rakete koje će ga dodatno stabilizirati, a potom počinje tehnološki show. Iznad rovera se izbacuje leteća raketna dizalica koja će ga polako spuštati prema površini i sigurno prizemljiti, nakon čega će se odvojiti, odletjeti na sigurnu udaljenost i kontrolirano srušiti na Mars. Teško je prepričati svu dramatiku ove operacije, stoga je najbolje da odmah pogledate video, pa ćete shvatiti svu složenost ovog manevra.

VIDEO ANIMACIJA - SLIJETANJE CURIOSITYA 2012.

Na videu sve izgleda poprilično uvjerljivo i jednostavno, no sigurni smo kako će u kontrolnoj prostoriji misije na Zemlji u tim trenucima vladati apsolutna tišina, a inženjeri Jet Propulsion laboratorija koji su ovo smislili, osjećat će se napeti do granica eksplodiranja. Ukoliko sve protekne u najboljem redu, bit će najsretniji i najponosniji ljudi na planetu, no ako nešto krene krivo, pitanje je hoće li preživjeti noć. Nadajmo se kako će sve proteći glatko poput animacije, jer će o ovoj misiji ovisiti sudbina svih daljih istraživanja Marsa.

MOŽDA NISTE ZNALI

Rover Curiosity & Mars Science Lab

Mars Science Laboratory (MSL) je NASA-ina misija na Mars. Planirano je da bude lansirana u jesen 2011. godine i predstavlja logičan nastavak istraživanja Marsa nakon  rovera Spirit i Opportunity.

Pokretni laboratorij MSL-a koji će biti integriran na rover Curiosity, pokušat će nam dati odgovore o tome što se događalo na Marsu tijekom proših vremena, ali i informacije koje će omogućiti pripremu budućih ljudskih misija na Mars. Dva puta duži i tri puta teži nego Mars Exploration roveri Spirit i Oportunity, Mars Science Laboratory će između ostaloga skupljati uzorke zemlje i stijena, te u njima tražiti organske komponente ili njihove tragove, kako bi pokušao ustanoviti je li u prošlosti Mars bio pogodan za život.

msl-20090223-browse

Testiranje Mars Science Laba u sterilnim uvjetima

Naći će se tu nekoliko kamera za snimanje i analizu terena, mikroskopi, laserski uređaji za ispitivanje materijala i za isparavanje tankih slojeva sa površine stijena, dijagnostika analize podzemnog materijala, alfa i X-spektrometri, detektori radijacijskog zračenja, plinski kromatograf, maseni spektrometar, kao i uređaji za detekciju organskih oblika života, što je poslije izuzetno uspješnih misija "Viking 1 i 2" iz sredine sedamdesetih godina proteklog stoljeća, prvi pokušaj da se na tom planetu ciljano traži život. Planirano je da laboratorij bude u funkciji više godina, no prije svega je najvažnije da preživi slijetanje.

OVAKO JE TO IZGLEDALO U PROŠLOSTI

Animacija slijetanje rovera Opportunity 2004.

Kao što se možete i sami uvjeriti, slijetanje Opportunitya je izgledalo potpuno drugačije od ovog što NASA planira s Curiosityem. Gledajući ovo, rekli bismo kako je gotovo nevjerojatno da su dva rovera spuštena na Marsovu površinu na ovaj neobični način pomoću "lopti za plažu" i da se na njima ništa od opreme nije oštetilo.

INTERAKTIVNA PREZENTACIJA MISIJE ZNANSTVENOG LABORATORIJA NA MARSU

Mars-Science-Lab

Ukoliko želite saznati sve detalje o misiji znanstvenog laboratorija na Marsu (MSL), pokrenite ovu zanimljivu prezentaciju Jet Propulsion Laba.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->