Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.04.2019. 09:46

Beresheet 

Izraelski lander poslao fotke tamne strane Mjeseca

Beresheet će biti prvi izraelski i prvi privatni lander na Mjesecu.

Izraelski lander poslao fotke tamne strane Mjeseca

Izraelski mjesečev lander Beresheet je 6 tjedana od lansiranja Falcon 9 raketom uspješno stigao u orbitu Mjeseca i postao prva privatna i prva izraelska letjelica kojoj je to uspjelo. Ukoliko sve prođe prema planu, Beresheet bi na površinu Mjeseca trebao sletjeti 11. travnja, čime će postati prva izraelska i prva privatno financirana svemirska letjelica kojoj će to uspjeti. Dakako, ovo je velika povijesna stvar za Izrael koji će postati četvrta nacija koja će se naći na Mjesecu, obzirom da je to do sada uspjelo samo SAD-u, Rusiji i Kini.  

Neprofitna svemirska organizacija SpaceIL koja vodi ovaj projekt uz pomoć državne tvrtke Israel Aerospace Industries, posebno ističe vrlo nisku cijenu čitave misije, koja je zajedno s lansiranjem u svemir koštala samo 100 milijuna dolara.

Beresheet - tamna strana Mjeseca 2

SpaceIL je misiju počeo planirati 2011. godine, u okviru Google Lunar X Prizea, a kada je Google proglasio kraj natjecanja jer niti jedan privatni tim nije uspio dovesti letjelicu na Mjesec u zadanom roku, to ga nije obeshrabrilo, pa je nastavio s razvojem projekta i kako se po svemu čini, uspješno ga privodi kraju.

Lander će se idući tjedan spuštati u nižu orbitu oko Mjeseca i pripremati "touchdown" na rubu Mora vedrine (Mare Serenitatis). Tijekom nekoliko dana predviđenog trajanja misije, Beresheet će između ostaloga mjeriti lokalna magnetna polja te isprobati NASA-inu demonstracijsku tehnologiju, odnosno malu retroreflektorsku mrežu koja bi budućim letjelicama trebala pomoći u preciznim slijetanjima na Mjesec i druga nebeska tijela.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mjesec SpaceIL Beresheet
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->