Članak
Objavljeno: 17.12.2019. 13:29

IAU 100 

Hrvatska imenovala zvijezdu Stribor

Osim imenovanja zvijezde, Hrvatska je imenovala i pripadajući egzoplanet.

Hrvatska imenovala zvijezdu Stribor

U okviru obilježavanja stote obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza (IAU100) 2019. godine, više od 110 zemalja organiziralo je državne natječaje koji su potaknuli izravno sudjelovanje više od 780.000 ljudi širom svijeta. U svakom od natječaja odabrana su imena za jedan egzoplanet i zvijezdu oko koje kruži.

Ovo je tek drugi put u povijesti da se ovim putem imenovalo egzoplanete i zvijezde oko kojih kruže. Posebno se pazilo na to da zvijezda koju imenuje pojedina država bude vidljiva iz te države i da je dovoljno sjajna da se može promatrati malim teleskopima.

Hrvatska je izabrala imena za zvijezdu HD 75898 i egzoplanet HD 75898 b, koji čine egzoplanetni sustav u zviježđu Ris. Zvijezda je dobila ime Stribor, a egzoplanet Veles. Imena su predložili Biserka Gržeta (Stribor) te Đorđe Njegovanović i Maja Lukač (Veles). Zajednička tema koja veže ova imena su slavenska božanstva. Stribor je bog vjetra u slavenskoj mitologiji, kao i lik iz knjige Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Veles je slavenski bog zemlje, voda i podzemlja, bog prirode i tajnog znanja o prirodnim zakonitostima.

Vernesa Smolčić, voditeljica hrvatske kampanje IAU100 Imenujte egzoplanetni sustav, rekla je da je „jako ponosna što je i Hrvatska sudjelovala u ovom natječaju i imenovala egzoplanet i njegovu zvijezdu domaćina u zviježđu Ris“.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->