Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2011. 17:41

Svemir 

Eksplozija najudaljenije zvijezde

Znanstvenici s velikog sigurnošću potvrđuju eksploziju najudaljenije zvijezde

Eksplozija najudaljenije zvijezde

Snimka eksplozije gama zračenja zavedene pod oznakom GRB 090429B.

Zvijezda koja je emitirala eksploziju snažnog gama zračenja, zavedeno kao GRB 090429B, više ne postoji. Eksplodirala je na udaljenosti od preko 13 milijardi godina od Zemlje, čime njezin spektakularan odlazak predstavlja najudaljeniju eksploziju zvijezde zabilježenu u povijesti.

Znanstvenici Antonino Cucchiara, Derek Fox, Andrew Levan , Nial Tanvire i njihovi brojni kolege sa sveučilišta  Barkeley, Penn State i Warwick, ovih su dana u časopisu  Astrophysical Journal objavili otkrića utemeljena na proučavanju podataka orbitalnih teleskopa Hubble, Swift i Gemini, te nekoliko opservatorija na Zemlji. U pdf-u kojeg možete pogledati ovdje, objavljen je njihov rad koji analizira snimke snažnog gama zračenja s kraja 2009. godine i dokazuje kako se radi o najudaljenijoj zabilježenoj eksploziji zvijezde, koja se nalazila dalje od bilo kojeg poznatog kvazara.

 u vrijeme eksplozije ove zvijezde, svemir je bio star samo 520 milijuna godina 

Eksplozija se desila prije 13 milijardi i 14 milijuna godina, u vrijeme dok je svemir bio star samo 520 milijuna godina, odnosno posjedovao samo 4 % današnje starosti. Za usporedbu, prvi predak modernog čovjeka pojavio se prije samo 500 tisuća godina. Stoga je ovo najbolji primjer iz kojeg postajemo svjesni što ljudska vrsta znači u čitavom svemiru, zrnce prašine u nepreglednoj pustinji.



Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam






   

*/-->