Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.02.2011. 07:30

A sad adio!

Discovery kreće na svoj zadnji put u svemir

Raketoplan američke svemirske agencije NASA će u četvrtak nešto prije 23 sata po srednjoeuropskom vremenu iz Cape Canaverala na Floridi poletjeti na svoj zadnji put u svemir pod okriljem NASA-e. Misija će trajati 11 dana.

Discovery, zadnji put

Discovery po 39. i posljednji put u svemiru

Raketoplan sa šestočlanom posadom će na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) ponijeti rezervne dijelove i opremu. Discovery je trebao poletjeti još krajem prošle godine, ali je lansiranje odgođeno zbog tehničkih problema i lošeg vremena više puta odgađano. Tehničari NASA-e su imali problema s ispuštanjem vodika, te s vanjskim spremnikom za gorivo.

U misiji STS-133 sudjelovat će astronauti Nicole Stott, Michael Barratt, Steve Bowen, Al Drew, Eric Boe i Steven Lindsey. Pripast će im čast da se upišu u povijest kao zadnja posada raketoplana Discovery izrađenog 1983. godine. Uz posadu na krovu raketoplana u svemir će poletjeti i humanoidni robot“Robonaut 2″.

Za Discovery, koji je prvi put poletio u svemir u kolovozu 1984., bit će to 39. lansiranje. Uz njega, tu su još dva raketoplana, koja će također uskoro u mirovinu. Endeavor će bi zadnji put u svemir poletjeti u travnju, a Atlantis će u lipnju okončati program raketoplana.

Ipak, Discovery neće u potupnu mirovinu, jer će zajedno s Endeavurom biti iznajmljeni agenciji USA, koja će njima provoditi komercijalne turističke letove.

NASA će se posvetiti drugim programima, kao što su slanje sondi na Mars i druge planete i asteroide. Plan je do 2025. poslati čovjeka na asteroid, a nakon 2030. i na Mars.Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->