Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.06.2019. 13:03

IAU100 NameExoWorlds 

Dajte ime egzoplanetu i pripadajućoj zvijezdi

Hrvatskoj su dodijeljeni zvijezda tipa G i divovski planet HD 75898b u zviježđu Ris.

Dajte ime egzoplanetu i pripadajućoj zvijezdi

Kao dio proslave svoje 100. godišnjice, Međunarodni astronomski savez (IAU) na globalnoj razini organizira natječaj pod nazivom IAU100 NameExoWorlds. Na temelju natječaja, svaka će zemlja moći predložiti imenovanje egzoplaneta i zvijezde oko koje se okreće.

IAU je tijelo odgovorno za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskim tijelima, a ovo je tek drugi puta u povijesti da će jedan natječaj dovesti do imenovanja zvijezda i egzoplaneta. Više od 70 zemalja, uključujući Hrvatsku, prijavilo se za organizaciju nacionalnih kampanja kroz koje će javnosti biti omogućeno glasanje.

Nakon što je upravni odbor natječaja pomnom procedurom odabrao veliki broj dobro proučenih, potvrđenih egzoplaneta i njihovih zvijezda domaćina, svakoj je zemlji dodijeljen sustav zvijezde i planeta, pazeći pritom na poveznicu sa zemljom i vidljivost zvijezde domaćina iz nje. Kako se navodi u priopćenju, Hrvatskoj je dodijeljen sustav u zviježđu Ris, u kojem se oko zvijezde tipa G poput našeg Sunca (s trenutnim službenim imenom HD 75898) okreće divovski planet (HD 75898b), mase 2,71 puta veće od Jupiterove. Otkriven je 2007. godine opažanjima sa zvjezdarnice W. M. Keck Observatory na Havajima u SAD-u.

U svakoj zemlji državni koordinatori popularizacijskih aktivnosti za IAU,  osnovali su državne odbore za provedbu natječaja na državnoj razini. Državna koordinatorica popularizacijskih aktivnosti za IAU u Hrvatskoj je prof. dr. sc. Vernesa Smolčić s Fizičkoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Među pravilima za imenovanje koja propisuje IAU navodi se da ime morai mati između 4 i 16 znakova pisanih latinicom (uključujući razmake ili interpunkcijske znakove) i da se po mogućnosti treba sastojati od samo jedne riječi. Predložena imena ne smiju biti imena isključivo ili ponajprije komercijalne prirode, imena pojedinaca, mjesta ili događaja ponajprije poznatih po političkim, vojnim ili religijskim aktivnostima, imena osoba koje su umrle prije manje od jednog stoljeća (1919.), imena živućih osoba, imena ustanova povezanih s ovim izborom, imena kućnih ljubimaca, nova odnosno izmišljena imena, akronimi, imena koja uključuju brojeve ili interpunkcijske znakove (dijakritici su dopušteni), imena koja su ponajprije poznata kao zaštitni znak ili su zaštićeno intelektualno vlasništvo te ista ili slična već postojećemu imenu nekoga astronomskog tijela. 

Više informacija, pravila natječaja i obrazac prijave potražite na internetskom portalu Astroučionica, koji je službeni nositelj proslave IAU100 u Hrvatskoj.

Ukratko rečeno, ovo vam je prilika da i sami imenujete jedan planet izvan Sunčevog sustava, a nitko vam ne brani da svoje prijedloge objavite u komentarima na našoj Facebook stranici.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->