Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.04.2020. 12:02

Expedition 63 

Astronauti stigli na ISS nakon duge karantene

Dva ruska i jedan američki astronaut započinju šestomjesečnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Astronauti stigli na ISS nakon duge karantene

Roscosmos je jučer uspješno lansirao raketu Soyuz MS-16 u svemir koja je na Međunarodnu svemirsku postaju dovela dva ruska kozmonauta Anatolija Ivanišina i Ivana Vagnera te jednog američkog astronauta Chrisa Cassidya unutar misije Expedition 63.

Soyuz s novom ekipom pristao je na ISS-ov Poisk servisni modul nakon šestosatnog orbitiranja oko Zemlje, a astronaute su toplo dočekali NASA-ini inženjeri leta Andrew Morgan i Jessica Meir te zapovjednik misije Expedition 62 Oleg Skripochka, koji će se za osam dana vratiti na Zemlju.

Kao i svi putnici koji ovih dana putuju svijetom, Ivanishin, Vagner i Cassidy su prije lansiranja morali provesti dva tjedna u karanteni kako bi se isključila mogućnost zaraze COVID-19 koronavirusom.

Nova posada bi kroz idućih 6 i pol mjeseci trebala provesti 160 znanstvenih eksperimenata na raznim poljima, poput biologije, znanosti o Zemlji, društvenih znanosti, fizike, tehnologije i drugih.

Ukoliko sve protekne prema planu, ova trojka astronauta bi trebala dočekati prve astronaute s jedne privatne letjelice, SpaceX-ovog Crew Dragona koji bi sredinom ili krajem svibnja na ISS trebao dovesti NASA-ine astronaute Boba Behnkena i Douga Hurleya.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->