Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.08.2018. 13:13

State Department 

Američka vlada se plaši misterioznog ruskog satelita 

Visoka američka dužnosnica na Konferenciji o razoružanju prozvala Rusiju zbog oružja u svemiru.

Američka vlada se plaši misterioznog ruskog satelita

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je najavio osnivanje svemirskih oružanih snaga SAD-a pod nazivom Space Force, što se dakako nije dopalo većini država svijeta.

Visoka dužnosnosnica State Departmenta Yleem Poblete, iskoristila je Konferenciju o razoružanju u Ženevi kako bi upozorila svijet o mogućoj prijetnji koja dolazi iz Rusije, što nam djeluje poput alibija za osnivanje Space Forcea, jer u njezinom govoru ima mnoštvo elemenata na kakve smo već navikli iz doba zaljevskih ratova, pa čak i rata u Vijetnamu, kada je američka vlada nastojala opravdavati vojne akcije na tuđim teritorijama.

Poblete je u svojem govoru rekla da je Putin otvoreno izjavio da Rusija razvija projektile koji mogu skinuti svaki satelit iz orbite Zemlje, a u svemir je lansirala misteriozni satelit koji iskazuje, kako kaže, "jako čudno ponašanje", pa je izazvao uzbunu u SAD-u.

Iako je i sama priznala da se u ovom trenutku ne zna kakva je uloga tog satelita, Poblete kaže kako ne treba isključiti mogućnost da se radi o letjelici koja u sebi sadrži neki novi oružani sustav.

Rusija je odmah odbacila ove optužbe kao neosnovane, iako je propustila navesti pravu namjenu tog satelita, koji se prema tvrdnji State Departmenta u svemiru ponaša drugačije od svih postojećih.

Ruski diplomat Alexander Deyneko, izjavio je za Reuters da bi umjesto izricanja ovakvih besmislenih optužbi, Sjedinjene države trebale pristupiti rusko-kineskom sporazumu koji nastoji spriječiti utrku u naoružanju u svemiru. Kako se čini, Trump i ekipa nemaju namjeru zaustaviti svoj vojni svemirski program, mada (zasad) ne namjeravaju istupiti iz Međunarodnog ugovora o svemiru iz 1967. koji zabranjuje dovođenje nuklearnog oružja i oružja masovnog uništenja u svemir.

Ukoliko SAD doista lansira svoje "svemirske marince" 2020. godine, Rusija i Kina će zasigurno odgovoriti vlastitim svemirskim jedinicama. Mada se u svemiru ne čuje nikakav zvuk, zveckanje oružjem ćemo svi osjetiti. Nažalost.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->