Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.01.2015. 11:28

Elon Musk 

2020. počinje stvaranje kolonije na Marsu od 80.000 ljudi

Šef svemirske tvrtke SpaceX će do kraja ove godine predstaviti detaljne planove kolonizacije Marsa.

2020. počinje stvaranje kolonije na Marsu od 80.000 ljudi

Tijekom "Ask me anything" chat druženja s fanovima na Redditu, šef tvrtki Tesla Motors i SpaceX Elon Musk, rekao je da napreduje s planovima o kolonizaciji Marsa koja će otpočeti 2020. godine, te naveo da će prije kraja ove godine javnosti predstaviti detaljne planove o tome.

"Nadam se da ću do kraja godine prezentirati te planove, a dobra stvar je što ih nisam iznio ranije, jer smo u međuvremenu naučili puno toga radeći na Falcon raketama i Dragon letjelicama", navodi Musk.

Krajnji cilj Muskovih misija na Mars će biti osnivanje kolonije od nekih 80.000 ljudi, no kaže da želi započeti s malom grupom od 10 kolonizatora, od kojih će krenuti dalji razvoj.

Musk je također rekao da će za ostvarivanje kolonizacije crvenog planeta biti potrebno na njegovu površinu dopremiti 100 metričkih tona korisnog tereta, a to će zahtijevati jako veliku letjelicu i veliki sustav boostera (raketa).

Na pitanje o tome kako će astronauti biti odjeveni na Marsu, Musk kaže kako će istovremeno s predstavljanjem misije koloniziranja Marsa koje će se održati prije kraja ove godine, predstaviti i nova svemirska odijela.

"Puno truda ulažemo i u estetski dizajn odijela, a ne samo u njihovu korisnost", objašnjava Musk. "To istovremeno trebaju biti svemirska odijela 21. stoljeća, kao i dobro služiti svrsi. Vrlo je teško postići oboje".

Mars SpaceX

U svojim komentarima i odgovorima na postavljana pitanja Musk je također rekao da će se na Marsu stvoriti održiva civilizacija koja će narasti u nešto veliko.

"Mislim da ostvarujemo neki napredak po tom pitanju, ali ne onoliko brzo koliko bih želio", kaže veliki vizionar i biznismen.

Tijekom prošlog vikenda, Muskov SpaceX je u sklopu pete opskrbne misije ISS-a pokušao izvesti slijetanje višekratno iskoristive rakete Falcon 9 na ploveću platformu na istočnoj obali Amerike. Dok je prvi stadij rakete bez problema sletio na platformu, glavni potisnik (booster) je prizemljio pretvrdo i raspao se.

"Vrlo blizu, ali bez paljenja cigare ovoga puta", tweetao je Musk, navodeći kako je ovaj test bez obzira na djelomični neuspjeh svejedno bio jako koristan za dalji razvoj sustava koji će omogućiti da višekratno iskoristive rakete koje u svemir lansiraju Dragon letjelicu koja služi za opskrbu astronauta na ISS-u, ne padaju u more, već slijeću na platforme.

Takav sustav će omogućiti da se rakete puno lakše i brže očiste i pripreme za ponovno lansiranje, što će značajno pojednostaviti i pojeftiniti transport robe i astronauta na svemirsku postaju. Pored toga, ova misija je ostvarila svoj primarni cilj, dovoz Dragon letjelice s namirnicama na ISS, pa se Musk i ekipa ne živcirajuju previše što nisu spasili potisnik. 

Jedva čekamo kada će Musk predstaviti svoje planove o kolonizaciji Marsa, jer smo od njega već odavno naučili da nije sklon neargumentiranom fantaziranju. 

Izvor: Reddit

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mars Kolonizacija SpaceX Elon Musk
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->