Članak
Objavljeno: 11.12.2018. 13:04

Voyager 2 

18 milijardi kilometara and counting

41 godinu od lansiranja NASA-ina sonda Voyager 2 ušla je u međuzvjezdani prostor

18 milijardi kilometara and counting

Nakon proputovanih 18 milijardi kilometara Voyager 2 postao je drugi objekt izrađen ljudskom rukom koji je izašao iz heliosfere – balona vruće magnetske plazme i Sunčevih čestica koji nastaje djelovanjem Sunčeva vjetra.

Program Voyager primarno je služio za istraživanje Jupitera i Saturna, no naknadno je Voyager 2 poslan u istraživanje Urana i Neptuna, dok je sestrinska sonda Voyager 1 prošla Pluton te nastavila prema kraju Sunčeva sustava.

pia22835a_20181206_voyager_in_interstellar_space_annotated_1920x1080_72dpi-final

Dokaz o napuštanju heliosfere znanstvenici su očitali na instrumentu pod nazivom Plasma Science Experiment (PLS) kojim se mjere brzina, gustoća, temperatura, pritisak i količina solarnog vjetra. Točnije, prostor oko letjelice donedavno je bio ispunjen pretežito Sunčevom plazmom (solarni vjetar), dok je prije tjedan dana drastično palo očitanje prisutnosti istog.

„Moramo još mnogo naučiti o regiji međuzvjezdanog prostora neposredno iza heliopauze“, rekao je Ed Stone, znanstvenik projekta Voyager iz Caltecha u Kaliforniji.

5-pia22922

„Mislim da svi možemo biti sretni i osjetiti dozu olakšanja zbog tolikog radnog vijeka obje sonde i prekretnice koje su prošle“, dodala je Suzanne Dodd, voditeljica projekta Voyager iz NASA-inog Jet Propulsion laboratorija (JPL).

Podsjetimo, prva Voyager letjelica istu je točku prošla prije šest godina, a zanimljivo je kako će Voyager 2 trebati otprilike 30 tisuća godina da u potpunosti napusti Sunčev sustav. U ovom trenutku potrebno je 16 sati i 30 minuta kako bi informacije došle od sonde do Zemlje. Voyager 2 bio je projekt očekivanog vijeka od pet godina, a nakon 40 smatra se kako će informacije slati još pet do deset.

Detaljnije možete pročitati na NASA-inoj poveznici.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA svemir Voyager 2
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->