Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.04.2015. 12:44

BUILD 2015 

VIDEO: Ubuntu Linux na Microsoftovoj konferenciji

Mnogi su se iznenadili kada je Microsoft na svojoj ključnoj konferenciji prikazao aplikaciju na Ubuntu OS-u.

VIDEO: Ubuntu Linux na Microsoftovoj konferenciji

Svima nam je poznato da zajednica otvorenog koda i Microsoft nisu u najboljim međuljudskim odnosima, jer korisnici Linuxa otvoreno preziru skupi vlasnički softver, posebice kada se radi o operativnom sustavu, dok s druge strane Microsoft najčešće izbjegava bilo što govoriti o "ljudskim pravima" korisnika koji tvrde da ne trebamo plaćati softver koji pokreće skupo plaćena računala, posebice ako taj softver uz to još i ne radi kako bi trebao.

No kako se čini, uskoro bi se stvari mogle uvelike promijeniti jer je Microsoft na svojoj BUILD 2015 konferenciji pokazao računalo s Ubuntu Linuxom, na koje je bila instalirana njegova nova Visual Studio Code aplikacija, besplatni cross-platformski tekstualni editor koda za OSX, Linux i Windowse. 

Da bi stvar bila još zanimljivija, Visual Studio Code je napravljen na Chromiumu, open source inačici internetskog preglednika Chrome, proizvedenog od strane Googlea, s kojim je Redmond još u gorim odnosima nego s Linux zajednicom. 

Čitav paket je binaran, te ne zahtijeva bilo kakvu instalaciju ili "tweakanje", a mada je aplikacija prikazana u radu na Ubuntu OS-u, radit će i na drugim distribucijama Linuxa.

Moramo priznati da je Microsoft opako pustio svoje pipke na sve strane, a sada nas samo zanima što o ovome misli zajednica otvorenog koda.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->