Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.03.2021. 14:26

Intel 

VIDEO: Intel Rocket Lake raketira gamere i AMD

Intel predstavio 11. generaciju svojih desktop procesora koji gaze AMD po performansama i po cijeni.

VIDEO: Intel Rocket Lake raketira gamere i AMD

Nakon što je AMD u posljednjih nekoliko godina opako uzdrmao tržište desktop procesora i postao brand po izboru mnogih gamera širom svijeta, Intel je odlučio uzvratiti udarac 11. generacijom Core procesora s kodnim imenom Rocket Lake-S.

Zanimljivo je da se novi procesori Intela i dalje rade na 14 nm proizvodnom procesu, što je  plus s obzirom na trenutno stanje proizvodnje čipova (čitaj nestašice), što će omogućiti Intelu borbu protiv konkurencije s cijenama i dostupnošću.

Intel-11th_Gen-Core-desktop-3

Nova arhitektura podiže IPC (instrukcije po taktu) za 19%, što bi kao rezultat trebalo imati značajno ubrzanje na istim radnim taktovima u usporedbi sa prošlim procesorima.

Intel se i sa ovom arhitekturom fokusira na brzinu pojedinih jezgri, te vraća broj maksimalnih jezgri na 8 u mainstream ponudi (s Hyperthreadingom). Podsjetimo, Intel sa novom serijom 500 čipseta, a time i matičnih ploča donosi napokon i PCIe 4.0 podršku te svaki procesor ima direktno povezanih 20 linija: 16 za PCIe (najčešće grafičku karticu), te četiri za NVMe SSD diskove koji sada već dosežu brzine od 7.000 MB/s.

Podrška za brži RAM i poboljšanje overklokiranja

Napokon se službeno podržava i brži RAM, s nativnom podrškom od 3.200 MHz bez potrebe za overclockanjem. Istaknuta je i podrška za BAR-om koji može mijenjati veličinu, feature koji je AMD lansirao na svojoj platformi te pokazao realno povećanje gaming performansi s obzirom da grafička kartica ima boljuvezu s memorijom na računalu.

Intel-11th_Gen-Core-desktop-8

Intel ističe i poboljšanje kod svojeg nativnog programa za overclockanje, "Intel Extreme Tuning Utility" gdje sada možete mijenjati i frekvencije radne memorije uživo, zajedno sa radnim taktom procesora. Memoriju ponovno možete overclockati i na "H" i "B" pločama, što je Intel zaključao u prijašnjoj generaciji.

Čitavo predstavljanje najvažnijih značajki novih Intelovih Rocket Lake-S procesora u samo 60 sekundi možete pogledati u ovom videu.

Prvi rezultati benchmark testova

Intel je naravno izbacio vlastite rezultate benchmarka pa savjetujemo da pričekate rezultate trećih, neovisnih strana (Vidilabovih) prije konačnog zaključka, no reći ćemo vam da njegovi procesori u benchmarcima pobjeđuju AMD u gamingu na FullHD 1080p rezoluciji gdje sama brzina jezgri ima veći značaj nego na 1440p ili 4k rezolucijama.

Intel_4

Napomenimo još da samo i5,i7 i i9 procesori dobivaju novu arhitekturu, dok i3 i niži procesori ostaju na 10. generaciji uz mali "refresh".

Cijena je veliki adut Intela 

Za kraj, bitna stavka svakako je cijena. Naime, Intel svoje nove procesore nudi po agresivno niskim cijenama te bi njegova ponuda mogla biti značajno povoljnija od AMD-a, pogotovo ako neće imati problema s količinama dostupnih procesora jer imaju vlastitu tvornicu, te ne ovise o TSMC-u kao AMD.

Intel-11th_Gen-Core-desktop-4

Za usporedbu, Intelov top i5 procesor, i5 11600KF ima predviđenu cijenu od oko 240 eura iliti oko 1.900 kuna. AMD-ov konkurentni čip Ryzen 5 5600X trenutno se prodaje po cijeni od 2.650 kuna. Imajte na umu da govorimo o teorijski višoj mid-range klasi procesora, za koje trebate i poštenu matičnu ploču. Naravno, konačne rezultate performansi vidjet ćemo kada procesori direktno usporedimo.

Izvor: VIDILABVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->