Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.04.2017. 14:03

Unity 

Ubuntu ubio Unity8 projekt

Open source Linux platforma Ubuntu ugasila je svoj šestogodišnji projekt pod nazivom Unity.

Ubuntu ubio Unity8 projekt

Mark Shuttleworth, osnivač Canonicala i Ubuntua objavio je službeno priopćenje u kojem navodi da Ubuntu prestaje razvijati Unity8, svoj "shell za usklađivanje", odnosno projekt koji je trebao predstavljati grafički front-end koji će omogućiti isti rad Linux softvera na svim distribucijama i uređajima, kako na računalima, tako i na tabletima i telefonima.

Projekt Unity je također trebao omogućiti da se pametni telefoni ponašaju na isti način kao desktop računala kada se kombiniraju s drugim uređajima poput "docking" stanica, a konačni cilj Marku i ekipi je bio stati na kraj fragmentiranosti u svijetu otvorenog koda s čime se svakodnevno suočava Linux zajednica.

Shuttleworth kaže da je razlog prekida projekta slaba zainteresiranost krajnjih korisnika i industrijskih partnera te dodaje kako je jako mali broj ljudi kupio telefone ili laptope koji rade na kombinaciji Ubuntua i Unitya, a premali je i broj proizvođača laptopa koji nude taj softver kao opciju.

Također navodi da će se Ubuntu sada moći više koncentrirati na kod za servise u oblaku i IoT uređaje te će se u travnju 2018. vratiti Gnome korisničkom sučelju za Linux.

Ne sumnjamo u to da je Unity doista bio mrtav i prije nego što je to službeno objavljeno, ali se pitamo nisu li se mogli malo bolje potruditi oko poslovne strategije kada su u njega već utrošili velike količine vremena, posla i novca.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam