Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.04.2017. 09:58

EME 

UNESCO protiv uvođenja EME tehnologije u HTML5  

UNESCO smatra da bi uvođenje Encrypted Media Extentionsa bilo na štetu ljudskih prava i protiv otvorenosti weba.

UNESCO protiv uvođenja EME tehnologije u HTML5

Pomoćnik glavnog ravnatelja UNESCO-a za komunikacije i informacije Frank La Rue otvorenim pismom Timu Berners-Leeu, direktoru World Wide Web Consortiuma (W3C) i "ocu weba" izrazio je zabrinutost UNESCO-a u vezi mogućeg uvođenja EME tehnologije u HTML5.

Dosad je W3C bio poznat po čvrstoj poziciji na održavanju weba slobodnim, otvorenim i pristupačnim, no nedavno je Berners-Lee izrazio mogućnost uvođenja Encrypted Media Extentionsa kao dio standardnog koda HTML-a 5, čime bi se na webu omogućio kriptiran DRM sadržaj bez dodatnih ne-HTML slojeva. Ako se na ovo pristane, preglednici bi prestali biti suštinski otvoreni portali i sve bi se više pretvarali u ograničene pristupne točke, piše La Rue.

UNESCO se ovim potezom pridružuje upozorenjima od strane vrlo utjecajnih građanskih organizacija koje se zalažu za slobodan i otvoren Internet i digitalan sadržaj uopće, kao što su Free Software Foundation, Electronic Frontier Foundation i dr. Krećući s pozicija UNESCO-ovih principa Internetske univerzalnosti, La Rue upozorava Berners-Leea kako bi uvođenje EME-a u HTML5 standard bilo štetno za ljudska prava, otvorenost weba, kao i za pristupačnost weba osobama s poteškoćama, koja redovito ovisi o zaobilaženju DRM-a.

La Rue prvenstveno upozorava na ugrožavanje prava na traženje i dobivanje informacija. Dosad su se filteri i restrikcije odvijali uglavnom na razini mreže. Standardiziranje EME-a značilo bi njihovo dovođenje na razinu browsera, što bi u velikoj mjeri onesposobilo alate za zaobilaženje tih restrikcija, čak i u slučajevima u kojima su ilegalne same restrikcije, a ne pristup sadržaju.

Upozorava se nadalje na probleme vezane za privatnost, s obzirom na činjenicu da se kroz EME može provlačiti i DRM sadržaj temeljen na vlasničkim standardima koji nisu javni i koji bi se mogli koristiti za neovlašten nadzor korisnika kroz browser. Isto tako korisnik ne bi bio u prilici birati želi li uključiti ili ne određene pluginove koji bi bili dio određene EME implementacije i jednako tako potencijalno nesigurni. Ovaj bi problem bio naglašen činjenicom da u tom slučaju ne bi postojali adekvatni mehanizmi pravne zaštite za istraživače računalne sigurnosti, koji bi u slučaju revizija implementacija EME-a bili podložni tužbama za kršenje zakona o autorskom pravu. Pravo na siguran internet time je kompromitirano, kaže La Rue.

Uvođenjem EME-a u HTML5 dodao bi se direktno u browser i tehnički sloj koji bi onemogućavao i korištenje sadržaja u edukacijske svrhe, kao i prilagođavanje sadržaja osobama s poteškoćama (slijepima, gluhima i sl.).

"Trenutna ravnoteža prava bila bi nagnuta u korist intelektualnog vlasništva, a na štetu svih ostalih konkurentnih prava.“, naglašava La Rue. 

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam