Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.12.2014. 13:05

Procurjelo 

PlayStation 5 će pogoniti AMD Zen APU procesor

AMD navodno radi na nasljedniku procesora Jaguar arhitekture koji se nalazi u PS4 i Xbox One konzolama.

PlayStation 5 će pogoniti AMD Zen APU procesor

Visoki financijski dužnosnik AMD-a nedavno je otkrio da bi se AMD mogao naći u igraćim konzolama iduće generacije. Ovo dakako nije nimalo čudno, obzirom da taj tehnološki gigant na polju procesora, suvereno vlada tržištem konzola, obzirom da se njegov modularni Jaguar APU nalazi u Sonyevom PlayStationu 4, Microsoftovom Xboxu One i Nintendu Wii U. Intel zasad još nije izrazio namjeru da bi se mogao nadmetati s njim na tom tržištu, jer se u posljednje vrijeme više koncentrira na 2-u-1 uređaje i "internet stvari", što znači da će i iduće generacije najpopularnijih konzola koristiti AMD-ove procesorske usluge.

Prema informacijama koje je spomenuo AMD-ov dužnosnik, nova konzola će posjedovati "semi-custom" dizajn APU-a najavljen tijekom prošlog mjeseca, koji dolazi u takozvanoj Zen arhitekturi. Mada je Zen u osnovi zamišljen za desktop PC-e, platforma će se moći prilagoditi korištenju igraćim konzolama.

Na tržištu će se naći dva Zen APU-a, te će se prodavati tri godine, a AMD očekuje da će na njima zaraditi oko milijardu dolara, počevši od 2016. godine.

Zen će posjedovati integriranu Radeon grafiku, a jedan od modela će imati CPU jezgre temeljen na ARM arhitekturi umjesto x86.

Ovo zvuči prilično uvjerljivo, jer vjerujemo da bi x86 APU mogao završiti u PS5, dok bi se ARM procesori mogli pojaviti u budućoj Nintendo Wii konzoli.

Obzirom da je AMD komunicirao Zen arhitekturu kao "beyond gaming", gotovo je sigurno da će se naći i u desktop PC-ima, kao i u gamerskim tabletima koji će konkurirati Nvidia Shieldu. 

Izvor: KitGuru

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->