Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.09.2018. 10:37

RAW video 

Lansiran BlackMagic RAW video codec

Nova značajka je dostupna na URSA Mini Pro kameri i DaVinci Resolve 15.1 softveru.

Lansiran BlackMagic RAW video codec

Nakon što je Apple lansirao ProRes RAW koji omogućuje lakše editiranje videa u "sirovom" formatu, BlackMagic je razvio svoj vlastiti RAW video codec koji je upravo ušao u betu. BlackMagic kaže da njegov RAW kombinira kvalitetu i prednosti RAW-a s jednostavnim korištenjem, brzinom i veličinom datoteka tradicionalnih video formata. BlackMagic RAW je lansiran na BlackMagicovim URSA Mini Pro kamerama i DaVince Resolve softveru kroz nadogradnje, a developeri mogu preuzeti besplatni SDK za operativne sustave MacOS, Windows iLinux.

BM RAW Video

Slično kao što je to slučaj s RAW fotografijama, BlackMagicove RAW video datoteke omogućuju snimateljima i producentima puno veće mogućnosti za podešavanje video snimki nakon što su snimljene. One su primjerice enkodirane u 12-bitni codec koji pruža više podataka za boju od formata koji se koriste u DSLR kamerama. BlackMagic tvrdi da je codec inteligentan i može "razumjeti kameru i senzor", što vam pruža potpunu kontrolu nad značajkama kao što su ISO, balans bijelog, ekspozicija i saturacija.

davinci-resolve-15

BlackMagicove kamere već su i prije mogle snimati RAW, no datoteke su se pohranjivale po sistemu slika-po-slika u pojedinačne .DNG datoteke, pa su bile velike i nezgrapne, dok je novi RAW video format puno jednostavniji za korištenje, što je dobrim dijelom zasluga sustava konvertiranja senzorskih podataka u slikovne podatke pomoću kamere, što vašem računalu i grafičkom procesoru smanjuje obim posla. "Rezultat toga su bolje performanse i manje veličine datoteka u odnosu na najpopularnije video codece", tvrdi BlackMagic u svojem priopćenju koje možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi codec
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->