Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.01.2013. 11:11

CES 2013 

Kvantne točke u Sonyevim televizorima

Tehnologija tvrtke QD Vision komercijalizira se u Sonyevim novim Bravia televizorima.

Kvantne točke u Sonyevim televizorima

Sony koristi nanočestice pod nazivom kvantne točke kako bi poboljšao reprodukciju boja na svojim high-end Bravia televizorima.

Ta tehnologija koju demonstriraju na CES 2013 sajmu poboljšava prikaz boja za 50 posto, te omogućuje LCD televizorima kvalitetu slike kakvu nude znatno skuplji OLED televizori.

Kvantne točke emitiraju specifične valne dužine svjetla, a precizne boje koje emitiraju mogu se ugađati promjenom njihovih veličina.

Sony je ovu tehnologiju koja je razvijena na sveučilištu MIT usvojio od tvrtke QD Vision, koja ju je dugo sama pokušala dovesti na tržište.

QD Vision je želio proizvesti ekrane od kvantnih točaka koji su slični OLED ekranima, na kojima bi kvantne točke formirale piksele na ekranu, te bi se uključivale i isključivale dodavanjem električnog napona preko tranzistora.

Mada je QD Vision razvio prototipe tih ekrana, bilo ih je vrlo teško proizvesti u pravim veličinama, pa je projekt "zamrznut".

Tehnologija je sada ipak stigla na tržište ali u ponešto promijenjenom obliku, odnosno u modificiranim Sonyevim LCD TV-ima. U LCD televizoru svaki piksel se osvjetljava sa stražnje strane korištenjem bijelog pozadinskog svjetla, a različite boje se kreiraju promjenom količine svjetla koje prolazi kroz tri filtera, crveni, zeleni i plavi.

LCD-i su prvo koristili fluoroscentne žarulje za pozadinsko svjetlo, no sada većinom koriste LED-ove, što su proizvodi koje se obično naziva LED LCD-i.

QD Vision koristi kvantne točke kako bi poboljšao LED pozadinsko svjetlo. Mada su znatno tanji i nude oštriju sliku od svojih CRT prethodnika, LCD-i nisu u stanju proizvesti puni opseg boja kao CRT-i, a problem leži u filterima. Na primjer, crveni filtar može propustiti neke dijelove narančastog spektra, a kada se nečiste crvene i zelene boje miješaju, dolazi do efekta "ispranih boja".

"Svaka vlat trave ima boje koje ne možete vidjeti na svojim ekranima", kaže Seth Coe-Sullivan, šef tehnologije QD Visiona. Njegova tvrtka je iskoristila optička svojstva kvantnih točaka kako bi omogućila LCD-ima prikaz istog opsega boja kao najbolji CRT ekrani, te ih je jako približila skupim OLED ekranima.

Njihova tehnologija eliminira bijelo pozadinsko svjetlo. Ona započinje s konvencionalnim plavim LED-om koji stvara čisto bijelo svjetlo, no također stimulira dvije vrste kvantnih točaka koje emitiraju čisto zeleno i crveno svjetlo. S tim pristupom, valne dužine koje prolaze kroz crveni filtar su čisto crveno svjetlo emitirano crvenim kvantnim točkama.

Sony još nije objavio cijene novih ekrana, no Coe-Sullivan smatra kako će koštati u rangu postojećih LCD TV-a, a ne skupih OLED TV-a.

Modeli Sonyevih televizora koji će koristiti tehnologiju QD Visiona nosit će ime branda Triluminos.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->