Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.10.2015. 14:01

Fairphone 2 

Krenule predbilježbe za prvi modularni telefon

Od sada možete naručiti prvi svjetski modularni telefon čiji dijelovi dolaze iz etičkih izvora.

Krenule predbilježbe za prvi modularni telefon

U posljednjih nekoliko godina mogli smo vidjeti obilje projekata modularnih open-source pametnih telefona, među kojima su najpoznatiji Phoneblocks i Project Ara, na čijem razvoju sudjeluje hrpa velikih igrača IT industrije, među kojima se nalaze Google, Motorola, Toshiba i Foxconn.

Mada se činilo da će upravo ovi telefoni prvi stići na tržište, izgleda ih je preduhitrio Fairphone, koji je upravo objavio zaprimanje predbilježbi za svoj Fairphone 2 uređaj  na svojim stranicama (zasad samo za građane država članica EU), a možete ga vidjeti u ovom videu. 

To znači da već sada možete naručiti telefon Fairphone 2 za 525 eura (4.018 kn) putem poveznice izvora ovog članka, no savjetujemo vam da budete jako brzi, jer je Fairphone izjavio da je do sada već zaprimio 20.000 rezervacija.

Osim što dolazi s komponentama koje možete zamijeniti, Fairphone posjeduje hardver srednje klase, što znači da se u njemu nalaze četverojezgreni Qualcomm Snapdragon 801 procesor, 2 GB RAM-a i 32 GB interne pohrane proširive microSD karticom do 128 GB.

Nadalje, tu je 5-inčni ekran osjetljiv na dodir s podrškom za full HD (1080p) razlučivost, kojeg čuva Gorilla Glass 3 zaštitno staklo.

Sa stražnje strane telefon posjeduje kameru od 8 MP s autofokusom, LED bljeskalicom i video snimanjem, a energiju mu pruža baterija od 2.420 mAh. Telefon se isporučuje s Androidom 5.1.1 Lollipop OS-om, te podržava dual SIM.

Pored svega ovoga, posebno naglašavaju da čitav hardver telefona dolazi iz "etičkih" izvora, što bi trebalo značiti da materijali u njemu nisu plod izrabljivačkog rada u rudnicima trećeg svijeta u kojima se ne poštuju ljudska prava, a radnicima isplaćuju plaće koje im ne omogućuju dostojan život. Ako niste znali, gotovo svi telefoni koje držimo u džepovima, u sebi sadrže rijetke minerale i elemente iza kojih stoji takav, gotovo robovlasnički rad. 

Izvor: Fairphone

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam