Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.04.2013. 09:44

Baidu 

"Kineski Google" Baidu radi pametne naočale

Najveća kineska tražilica razvija projekt koji je vrlo sličan Google Glass naočalama.

"Kineski Google" Baidu radi pametne naočale

Kaiser Kuo, glasnogovornik najveće kineske tražilice, izjavio je za Reuters da Baidu razvija vlastite pametne naočale koje će između ostaloga imati mogućnost prepoznavanja lica.

"Mi eksperimentiramo sa svim vrstama tehnologija koje su povezane s pretraživanjem. Ono što recimo danas možete s kamerom je snimiti neku poznatu ličnost i onda fotografiju preko naše baze podataka usporediti s drugim slikama kako biste dobili eventualno facijalno prepoznavanje. Istu stvar možete raditi s nosivim vizualnim uređajem".

Poput Google Glass naočala, Baiduove također posjeduju kameru i mali LCD ekran koji je spojen na tanki okvir, a interni naziv sustava je navodno Baidu Eye, mada to Kuo nije potvrdio.

Kuo nije mogao reći hoće li i kada Baiduove naočale stići na tržište jer se za sada još uvijek radi samo o testiranju tehnologije, no ovoj je izjavom vjerojatno želio demantirati glasinu koja je stigla nakon prve objave o ovom projektu da se radi o prvotravanjskoj šali. 

U svakom slučaju, pametne naočale i nosiva računala svih vrsta, definitivno su tehnologija koja bi mogla obilježiti našu "novu fazu gadgeta", no sve više se postavljaju pitanja o etici korištenja takvih uređaja, prije svega zbog mogućnosti odvraćanja pažnje (u automobilima), kao i zbog mogućnosti još većeg narušavanja naše privatnosti.

Obzirom da vas danas svatko već može snimati i nadzirati postojećim gadgetima i nadzornim kamerama koje se nalaze svuda oko nas, pametne naočale ne vidimo kao neki novi veliki problem po tom pitanju, no što se tiče odvraćanja pažnje, slažemo se da se ne bi smjele koristiti tijekom vožnje, kao što se danas recimo ne smije razgovarati mobitelom. 

Izvor: BBC

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->