Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.03.2020. 09:07

Sparky 

Kako Linuxom oživjeti prastaru kantu za gaming

Ukoliko imate stari komp koji više ne može pokretati ni Windowse, gaming distribucija Sparky će mu vratiti dio sjaja.

Kako Linuxom oživjeti prastaru kantu za gaming

Danas, kada nas je sve više koji puno vremena provodimo u kući, jedna od razonoda nam može biti igranje na računalu. Ukoliko imate neki prastari laptop koji više nije u stanju pokretati Windowse, kao odlična alternativa nameće se Linux OS.

U ovom članku ćete saznati ponešto o „gamerskoj“ Linux distribuciji Sparky, te vrlo jednostavnom načinu kako ga instalirati na vaše prastaro računalo. Imate li slučajno novije i snažno računalo, Sparky možete isprobati kao Live distribuciju s USB sticka.

Sparky GameOver Edition

Sparky GameOver Edition je Linux distribucija za gamere koju krasi predinstaliranih 80-ak retro igara, te je moguće pokrenuti stare igre sa Windows OS-a, a dobro će poslužiti i za igranje nekih naslova unutar Internet preglednika.

1

Prince of Persia igrali smo u browseru. Točnije, stranica je pokrenula DOSBox emulator u browseru

Prastari netbook Lenovo S10-3 više nije mogao pokretati Windowse. Pregazilo ga je vrijeme, stoga smo mu željeli udahnuti novi život. Budući da je u zadnje vrijeme popularno izrađivati retro konzole od Raspberry Pi i VIDI Project X računala, donosimo vam kako nešto slično postići sa starim PC računalom. U potrazi smo naišli na Sparky Linux 5.0 Gaming Edition. Na našem stroju s Atom procesorom i 1 GB RAM-a proradio je savršeno.

2

Crayon Phisics iskoristili smo za testiranje PlayOnLinux instalera

Sparky dolazi s 80 predinstaliranih Linux igara, Wineom (Windows layer kompatibilnosti), raznim emulatorima, APTus gamerom, Lutrisom, Steam klijentom, a s tim alatima možete, osim igara za Linux i Windows, pokrenuti i igre za Amigu, Atari, Nintendo, Segu i druge strojeve za koje postoje emulatori.

Želite li instalirati te emulatore, upute potražite na forumu Sparky zajednice.

Pokrenuli smo PlayOnLinux te smo uz nekoliko klikova pronašli igru Crayon Physics. Čarobnjak nas je vodio kroz postupak instalacije te je preuzeta potrebna verzija Wine layer kompatibilnosti za Windows programe pod Linuxom, a zatim su instalirani DirectX driveri i sama igra. Radi se o malenoj igri u kojoj crtate razne oblike poput pravokutnika i lopte, a oni se ponašaju prema zakonima fizike. Tako neki problemi zahtijevaju da nacrtate klackalicu koju treba pokrenuti drugim predmetom koji će na nju pasti.

3

Play on Linux izbornik otkriva da Sparky nije za baciti jer se može pronaći impresivan broj kvalitetnijih naslova.

Wine (Wine Is Not an Emulator) je inače već instaliran te ćete moći pokrenuti instaler za neku Windows XP igru i pokrenuti je. Jedino što vam preporučamo jest da prvo otvorite konfiguraciju za Wine te postavite dodatni virtualni disk za Windows programe kako biste znali gdje vam se instalirane igre nalaze. Kroz PlayOnLinux instalirali smo i stari Microsoftov Pinball fliper, no instalacija nije prošla kako treba. Međutim, kada smo istu, već skinutu igru pokušali pokrenuti kroz Wine, sve je uredno radilo. Znači, možete naići na kakve manje nedostatke, no sami programi vas vode kroz postupak te vam sugeriraju gdje na webu možete pronaći rješenje. Problemi mogu biti različitih vrsta. Recimo, naš Lenovo nema grafičku karticu, pa je nemoguće pokrenuti Call of Duty, no vaše staro računalo možda ima neku staru grafičku, stoga vrijedi isprobati radi li.

4

3D Pinball sa starih Windowsa

Ako vam se pak ne rješavaju takvi problemi, svratite na Internet Archive Games uz pomoć ikonice joysticka na izborničkoj traci. Tu smo pronašli legendarnog Princa iz Perzije, kojeg mnogi rado spominju još i danas kada je riječ o klasicima koji su se igrali 90-ih godina.

Što se benchmarka tiče, odvrtjeli smo Googleov Octane 2.0 test samo da bismo usporedili koliko je bodova dobio prastari Lenovo S10-3. Rezultat na Sparkyju je 2594, što je sasvim dovoljno za Office aplikacije i surfanje webom. Naš S10 ponovno je oživio.

5

Da Steam ne radi na 32-bitnim inačicama Linuxa nažalost smo otkrili na teži način. Želite li iskoristiti Steam, morat ćete ipak posegnuti za 64-bitnom inačicom. No stvarno, nismo ni očekivali da će raditi na procesoru Intel Atom N455 takta 1.66 GHz s tek 1 GB RAM-a.

Za dodatne informacije o sparky distribuciji posjetite web adresu

https://sparkylinux.org/download/rolling/#special

na kojoj je u trenutku pisanja teksta dostupna 2020.02 verzija GameOver edicije.

Za stara računala poput našeg preporučamo distribuciju oznake 5.0, ukoliko ćete ju koristiti samo za igranje, a možete ju preuzeti sa lokacije

https://sourceforge.net/projects/sparkylinux/files/gameover/

Kako je instalirati?

Na vaše Windows računalo instalirajte Balena Etcher softver za stavljanje .iso, .zip i drugih imagea na USB stick kao bootabilni stick, a preuzmite ga sa lokacije

https://www.balena.io/etcher/

Untitled-1

U prvom koraku selektirajte image fajl koji ste preuzeli.

Untitled-2

U drugom koraku stavite USB stick u računalo te odaberite taj novo prikazani disk kako ne biste slučajno uništili neki drugi spojen prethodno na vaše računalo. Najčešće ćete USB stick prepoznati prema njegovoj veličini koja će se kretati od 2 GB do 8 ili 16 GB za razliku od diskova koje ne trebate selektirati, a imaju veličine izražene u terabajtima (TB) ili imaju preko 100 GB.

Untitled-3

Nakon odabira USB diska kliknite na Flash i pričekajte nekoliko minuta dok se ne prekopira sadržaj image fajla na USB.

Nakon uspješnog kopiranja, USB stavite u vaš prastari laptop te tipkama F2 ili F12 (možda i F10 ili F8 na nekim modelima) uđite u izbornik za odabir Bootabilnog medija. Tu odaberite USB disk, koji će se ubrzo učitati i pokrenuti Sparky distribuciju. Odabirom Live distribucije, ona neće biti instalirana na vaš laptop, dok odabirom Install opcije brišete sav sadržaj vašeg laptopa i pokrećete instalaciju Sparky distribucije na laptop.

Ovisno o starosti vašeg laptopa ovaj postupak može trajati oko 60 minuta.

Ukoliko si za taj stroj želite sami napraviti neku igru ili softver, posjetite ovu poveznicu: 

https://www.vidi.hr/Racunala/Novosti/Ucenje-informatike-od-kuce-za-najmlade

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->