Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.06.2011. 16:01

Google 

Google vlastima daje podatke o korisnicima

Google vlastima daje podatke o korisnicima

Hrvatska vlada je Googleu uputila 10 zahtjeva za uklanjanje sadržaja, no niti jedan za otkrivanje podataka korisnika.

Kako navodi googleov Transparency Report, SAD su u prošloj godini uputile Googleu zahtjeve za podacima 4.601 korisnika, dok iza njih slijede vlade Brazila (1.804) i Indije (1.699). Google je na 94% takvih zahtjeva vladi SAD odgovorio u cijelosti ili djelomično, što je stopa daleko veća od one koja se provodi pri odgovaranju na zahtjeve drugih država poput Japana, Singapura i Australije, koje se također nalaze pri vrhu.

"Kad god dobijemo zahtjev za otkrivanjem podataka korisnika, prvo provjerimo je li razlog opravdan, te ima li uporište u zakonu, a kad je god moguće, obavještavamo i same korisnike o tome", piše u izvještaju Transparency Reporta.

 Microsoft, Facebook i Yahoo ne žele otkriti koliko zahtjeva za osobnim podacima primaju i rješavaju 

Za razliku od Googlea, Microsoft, Facebook i Yahoo odbijaju odgovoriti koliko takvih zahtjeva imaju i u kojem postotku se informacije predaju vlastima, no za pretpostaviti je kako su svi oni vrlo kooperativni kada ih neka vladina agencija zatraži vaše povjerljive podatke.

U najnovijem izvještaju Transparency Reporta pokušali smo saznati kako stoji situacija sa zahtjevima od strane hrvatskih vlasti i tamo smo pronašli podatak da je Hrvatska po prvi puta uputila određeni broj zahtjeva (10), no oni se svi odnose na uklanjanje određenih sadržaja, dok je "rubrika" sa zahtjevima o podacima korisnika potpuno prazna.

Je li moguće da naše vlasti nisu nikada uputile niti jedan zahtjev za otkrivanjem osobnih podataka nekog googleovog korisnika?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->