Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.06.2011. 13:06

schema.org 

Google, Microsoft i Yahoo razvijaju semantički Web

Tri giganta informatičkih tehnologija udružili su snage u svrhu poboljšavanja rezultata svojih pretraživača.

Google, Microsoft i Yahoo razvijaju semantički Web

Google, Microsoft i Yahoo udružili su snage u razvijanju sustava koji će omogućiti lakše razumijevanje web stranica pretraživačima.

Ovaj potez bi napokon mogao omogućiti široku uporabu tehnologije koja će online informacije učiniti razumljivima računalima kao ljudima. Ukoliko stvar uspije, to neće rezultirati samo boljim rezultatima pretrage, već će koristiti i raznim inteligentnim aplikacijama i servisima da bolje razumiju online informacije kao što ih mi razumijevamo.

Mnoge web stranice sastoje se od strukturalnih elemenata koji označavaju datoteku kao HTML dokument i daju informacije o podacima u njemu. Oni ne utječu na izgled dokumenta već pomažu preglednicima i alatima za pretraživanje. Kada se podaci formatiraju u HTML, dolazi do poteškoća pri povratnom tumačenju originalnih strukturalnih podataka. Stoga bi mnoge aplikacije, posebice pretraživači poput Binga, Googlea i Yahooa, mogli imati velike koristi od direktnog pristupa tim strukturalnim podacima.

 Google, Microsoft i Yahoo će se potruditi uvjeriti vlasnike portala u korist ovog sustava, s ciljem bolje pozicije njihovih stranica u rezultatima pretraživanja 

Dennis McCleod

Tri velike web korporacije pokrenule su prošli tjedan ovu inicijativu pod nazivom schema.org. Taj sustav definira vokabular izraza koji se dodaju na HTML jezik web stranice u svrhu komuniciranja s tumačenjem koncepta stranice. Lokacija koja na to upućuje tekstom može se objasniti primjerom sudnice koju schema.org doživljava poput specifičnog tipa državne ustanove. Ljudi i događaji mogu također biti definirani, kao i drugi atributi poput udaljenosti, mase i trajanja.

Ovaj potez trebao bi predstavljati veliki korak u omogućivanju softverskog pristupa tumačenju online sadržaja, što se već dulje vremena pokušavalo razvijati pod nazivom semantički web. "Do sada je taj razvoj bio dosta usporen, no schema.org bi to trebala promijeniti", navodi Dennis McCleod, koji razvija semantičku web tehnologiju na Sveučilištu Južne Kalifornije.

"Taggiranjem informacija, vlasnici web portala će znatno unaprijediti poziciju svoje stranice u rezultatima pretraživanja. Ovo će poprilično motivirati ljude kako bi dodavali semantičke podatke svojim stranicama", kaže McCleod. "Teško je predvidjeti hoće li to biti usvojeno, jer ako ljudima ne donosi neku korist, neće se ni baviti time, no Google, Microsoft i Yahoo će se potruditi da im daju dobre razloge za to, tvrdi McCleod.

Na koji način možete koristiti schema.org vokabular i microdata format za dodavanje informacija sadržaju svojeg HTML-a pogledajte ovdje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google Microsoft
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->