Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Facebook Home: Treba li vam uopće Facebook telefon? [VIDEO]
Članak
Objavljeno: 05.04.2013. 10:09

FB Home & HTC First 

Facebook Home: Treba li vam uopće Facebook telefon? [VIDEO]

Ne možemo se oteti dojmu da Zuckerberg i društvo forsiraju novi proizvod samo zbog pritiska dioničara.

Facebook Home: Treba li vam uopće Facebook telefon? [VIDEO]

Facebook i HTC jučer su napokon predstavili svoje proizvode o kojima su već dugo kružile razne glasine. Na kraju je ispalo da su glasine o kojima smo i mi pisali u posljednjih nekoliko dana bile točne, ili bolje rečeno da nije došlo gotovo ništa više od onoga što se očekivalo, znači nimalo nas nisu iznenadili.

-VowtBhcP1w

HTC First, pametni telefon srednje klase i povoljne cijene.

Krenimo prvo s HTC First telefonom koji bi trebao predstavljati misteriozni Facebook Phone o kojem već godinama kruže razne priče. Radi se o uređaju srednje klase u smislu hardvera koji je u njega ugrađen, pa ga tako pokreće Qualcomm Snapdragon 400 čipset, odnosno 1,4 GHz dvojezgreni procesor, 1 GB RAM memorije i Android 4.1 Jelly Bean. Ekran veličine 4,3 inča je prilično solidan jer se radi o Super LCD-u HD razlučivosti (720p - 1280 x 720), a uređaj dolazi i s kamerom od 5 MP, te baterijom od 2000 mAh. Naravno, u uređaj je integriran Facebook Home launcher, zbog čega sad može nositi "titulu" prvog Facebook telefona.

Ono što je možda najveći adut HTC-ovog uređaja je cijena koja će iznositi 99 dolara, odnosno oko 590 kuna. Drugim riječima moglo bi se reći da je ovo isplativ "best buy" pametni telefon, te vjerujemo kako bi mogao postići određeni uspjeh na tržištu, no ne toliko zbog integracije s Facebookom, koliko zbog omjera cijene i kvalitete, za što je isključivo zaslužan HTC. Detaljne specifikacije ovog uređaja pogledajte na ovoj poveznici.

Glavna zvijezda predstavljanja u Menlo Parku je dakako bio Facebook Home, što je kako smo i pretpostavljali, launcher koji "preoblikuje" vaš normalni homescreen s "Cover Feed" alatom koji omogućava pregled postova na Facebooku, slika i ostalih stvari (statusi npr.).

Launcher za sada podržavaju samo određeni telefoni, Samsungovi Galaxy S4, S III i Note II, te HTC-ovi One i One X+ na koje će se od 12. svibnja 2013. moći instalirati.

Launcher nudi nekoliko zanimljivih interaktivnih mogućnosti upravljanja aplikacijama pa tako recimo kada  postavite prst na sliku i držite ga koju sekundu pritisnutim na zaslon, otvorit će se fullscreen slika. Home se integrira i u poruke pa tako imate "Chat heads" opciju koja pri dolasku poruke dobijete notifikaciju koja "pluta" u sučelju i tako možete brzo odgovoriti na poruku.

Isto tako Facebook Home poboljšava interakciju sa općim notifikacijama, ali i ubrzava rad samog Facebook klijenta na vašem uređaju.

Uglavnom, najbolje je da pogledate predstavljanje Facebook Homea od strane Marka Zuckerberga (video dolje), pa ćete vidjeti što sve donosi novi launcher koji bi trebao imati ulogu da privuče još više mobilnih Facebook ovisnika, mada nam se čini da ste i do sada mogli obavljati sve svoje "Facebook poslove" postojećim aplikacijama, jedino što Home nešto više naglašava nazočnost popularne društvene mreže na vašem telefonu.

Stoga bi Facebook ovim potezom prije svega trebao uvjeriti dioničare da je krenuo u veliki lov na mobilne korisnike, odnosno na tržište za koje su smatrali da ga je do sada nedovoljno "obrađivao".

Moramo naglasiti da je Facebook Home prilično lijepo zamišljen i solidno dizajniran, stoga bi ga mnogi korisnici vrlo lako mogli prihvatiti, no smatramo kako bi trebao biti prilagođen "za mase", odnosno za čim veći broj modela pametnih telefona svih brandova, jer samo tako može osigurati veći priliv mobilnih Facebook korisnika.

Na kraju ne možemo izbjeći da vama, sebi, pa i Zuckerbergu postavimo ključno pitanje: Kome uopće treba Facebook telefon? 

VIDEO: Mark Zuckerberg predstavlja Facebook Home

Izvor: Mobil.hr

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->