Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.11.2016. 13:03

EMET 

CERT: Windowsi 7 sigurniji od Windowsa 10

Stručnjaci smatraju da ukidanje EMET alata nije pametan potez Microsofta.

CERT: Windowsi 7 sigurniji od Windowsa 10

Microsoft je objavio da će 31. srpnja 2018. ukinuti sigurnosni alat EMET (Enhanced Mitigation Experience Toolkit) za Windows 7 OS, jer za njime nema više potrebe obzirom da se u Windowsima 10 nalaze sve njegove značajke koje novi operativni sustav čine najsigurnijim od svih. 

Računalni istraživači CERT grupe Sveučilišta Carnegie Mellon smatraju da je EMET omogućio Windowsima 7 veliku razinu sigurnosti, u nekim slučajevima veću nego što to mogu pružiti Windowsi 7, što znači da bi njegovo povlačenje moglo izložiti ranjivosti sve korisnike koji ne koriste najnoviji OS.

Istraživači priznaju da je Windows 10 integrirao neke značajke dostupne u EMET alatu, no kažu da nije istina da je sigurniji nego Windows 7 s tim alatom, jer novi operativni sustav na smanjuje rizike exploita u aplikacijama kao što to čini EMET.

U vizualnom prikazu koji uspoređuje sigurnosne značajke Windowsa 7 s EMET toolkitom i Windowsima 7 s ugrađenim tehnologijama, može se vidjeti da je operativni sustav iz 2009. godine sigurniji jer dolazi sa značajkama koje nisu dostupne u nasljedniku iz 2015.

windows_mitigations_updated

Stoga bi prema mišljenju CERT-a najbolja stvar za održavanje sigurnosti bila kombinacija EMET alata i Windowsa 10.

Microsoft će podršku za Windows 7 OS nuditi do siječnja 2020. pa stručnjaci smatraju da neće promijeniti odluku o ukidanju EMET alata 2018., no nadaju se da će sve njegove značajke doista ugraditi u Windowse 10, kako bi operativni sustav bio čim sigurniji.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam