Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.02.2017. 15:15

IRIM 

BBC Micro:Bit računala krenula hrvatskim školama

Prva pošiljka od 7000 Micro Bitova kreće odmah članicama Croatian Makers lige.

BBC Micro:Bit računala krenula hrvatskim školama

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) objavio je plan aktivnosti projekta „BBC micro:bit - STEM revolucija“, kao nastavak na uspješnu crowdfunding kampanju i najavio slanje prvih 7000 primjeraka računala BBC Micro Bit školama i ustanovama Croatian Makers lige.

Medijima su se obratili veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Andrew Dalgleish, direktor Microsofta za Hrvatsku i BiH Ivan Vidaković i predsjednik IRIM-a Nenad Bakić.

IMG_20170214_101136

„BBC micro:bit – STEM revolucija“ je nov projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih koji je do sada bio poznat uglavnom po organiziranju Croatian Makers lige - natjecanja iz robotike koje okuplja preko 360 škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova u Republici Hrvatskoj i otprilike 8000 učenika i učenica.

BBC Micro Bit je malo integrirano računalo koje su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima.

Tijekom ove IRIM-ove akcije od javnosti je prikupljeno preko 290.000 USD, uglavnom kroz Indiegogo kampanju, a dijelom i kroz donacije uplaćene direktno na račun IRIM-a. Među donatorima Bakić je spomenuo vladajuću, ali i oporbene stranke, kao i npr. Ministarstvo unutarnjih poslova. Kroz kampanju se izvorno planiralo prikupiti 60.000 dolara za 3600 Micro Bitova, po 10 za svaku ustanovu članicu Croatian Makers lige. Daleko premašen cilj kampanje omogućio je značajno proširenje čitave akcije.

8f4f3ce603e0a9c7daf6b5c891a6b7b3_XL

Od prikupljenog iznosa će se 250.000 USD upotrijebiti za kupnju Micro Bitova, a ostatak za honorare edukatora koji će učiti druge edukatore. Pošto će IRIM podnijeti sve troškove kampanje (8-10%), cijelih 250.000 USD će biti upotrijebljeno za kupnju opreme, za što se prema postignutim veleprodajnim cijenama može nabaviti točno 15.000 Micro Bitova, koji su već kupljeni i prije isteka kampanje i dobivanja sredstava financiranjem IRIM-a i već se nalaze u Zagrebu.

IRIM je od Vlade zatražio oslobađanje od PDV-a na uvoz ove opreme, u kom slučaju će se moći financirati dodatnih 3.800 Micro Bitova. Budući da se prijavilo oko 920 ustanova (uglavnom osnovnih, ali i srednjih škola, udruga, knjižnica i dječjih domova), odlučeno je da se donira 20 Micro Bitova po primaocu. IRIM je stoga već naručio dodatnih 5000 Micro Bitova, koje će u najgorem slučaju financirati sam.

Osnivači Zaklade Micro Bit su BBC, Microsoft, Amazon, Samsung i drugi, te je oko njega već razvijen bogat edukacijski ekosustav, no u sklopu ove akcije IRIM će organizirati i vlastitu intenzivnu edukaciju u Hrvatskoj. Inicijalni materijali su već producirani na hrvatskom, a započelo je i intenzivno prevođenje mnogih drugih materijala.

Prva pošiljka od 7000 Micro Bitova kreće odmah članicama Croatian Makers lige, a odmah zatim kreću i prve edukacije za edukatore. Do kraja mjeseca trebale bi biti opskrbljene sve prijavljene ustanove.

Britanski veleposlanik Andrew Dalgleish izjavio je: “Izuzetno mi je drago što mogu podržati ovaj projekt Croatian Makersa i Instituta za razvoj i inovativnost mladih, koji koristi britansku tehnologiju koju je osmislio BBC s partnerima. Slična kampanja provedena je u Velikoj Britaniji, a cilj joj je da svaki učenik još u osnovnoj školi dobije mogućnost rada s najnaprednijom tehnologijom i tako od malih nogu stekne vještine i znanja koja će im trebati kada odrastu. Sudjelujući u robotičkoj radionici Croatian Makersa u Slavonskom Brodu dojmio me se inovacijski duh i entuzijazam za stjecanje novih znanja što me snažno podsjetilo na Veliku Britaniju. Čestitam Croatian Makersima na velikom uspjehu ove inicijative koja kroz tehnologiju i edukaciju spaja naše dvije zemlje.”

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam