Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.11.2014. 14:14

Apple 

Aplikacije u Appleovom dućanu bez oznake Free

Pritisak europskih zakonodavaca natjerao Apple da više ne koristi izraz "Free" u aplikacijama koje nude kupovanje sadržaja.

Aplikacije u Appleovom dućanu bez oznake Free

Većina nas je odavno svjesna da su aplikacije i igre koje se nude u online dućanima s oznakom "Free", vrlo rijetko u cijelosti besplatne, jer većina njih u sebi ima neki model kupovanja dodatnih sadržaja koji volimo nazivati "freemium" ili "free to p(l)ay".

Stoga ste možda već čuli o slučajevima u kojima su djeca svojim roditeljima nabijala ogromne račune kupujući razne mačeve, čarobne napitke, dragulje i zlatnike u igrama koje su nosile oznaku "Free".

Europska zajednica već duže vrijeme vrši veliki pritisak na razne "app storeove", smatrajući kako je ovakav model ponude aplikacija zapravo svojevrsni način varanja korisnika, jer im taj sustav nije dovoljno transparentno iskomuniciran.

Apple je stoga napokon odlučio da se nema smisla odupirati europskoj politici, javnosti i organizacijama koje se bave pravima internetskih korisnika, pa je od danas naziv "Free" koji se odnosi na takve aplikacije u njegovim Mac i iOS App Storeovima, zamijenio izrazom "Get".

Sličan potez je ranije ove godine donio i Google, koji je "pločice" s oznakama "Free" u svojem Play Storeu, zamijenio natpisima "Install".

Nekako imamo osjećaj da je ovime zadovoljena više forma nego što tvrtke doista vode računa o svojim korisnicima, no sada će dio roditelja valjda barem malo bolje proučiti aplikaciju prije nego je preuzmu, instaliraju i ponude svojim klincima i klincezama na uživanje.Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple App Store iOS Mac
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->