Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.11.2014. 13:23

NEC 

Aplikacija za prepoznavanje krivotvorene robe

Japanska tvrtka nam želi pomoći u otkrivanju krivotvorenih proizvoda kojih je u posljednje vrijeme sve više na tržištu.

Aplikacija za prepoznavanje krivotvorene robe

Ako ste ikada kupili neki odjevni predmet, nakit, parfem, električni aparat poznatog branda pod izuzetno povoljnoj cijeni, gotovo sigurno se radilo o krivotvorini, kojih je u posljednje vrijeme sve više, ponajviše zahvaljujući najezdi s dalekog istoka.

Poznata japanska tvrtka NEC ovome želi doskočiti izradom aplikacije koja će pomoću kamere vašeg pametnog telefona moći otkriti najmanje detalje po kojima će prepoznati radi li se o autentičnom proizvodu ili imitaciji.

Njihova tehnologija za prepoznavanje autentičnosti pod nazivom "object fingerprint authentication technology", pomoću kamere telefona i makro zooma, moći će provjeravati i najsitnije detalje poput rupica od šivaće mašine i šavova na torbicama, kako bi otkrila jesu li proizvođači koristili autentične materijale, tehniku i alate, nalaze li se džepovi na trapericama na točnoj "lokaciji", te jesu li glave vijaka na nekom uređaju pravilno obrađene glodalicom.

1001-03l

Dakako, kako bi sve ovo bilo moguće, za sve vrste proizvoda će se morati napraviti velike baze fotografija, što znači da će NEC tu uslugu prodavati vlasnicima brandova, koji će na svojim stranicama posjedovati bazu detaljnih uzoraka, koja će krajnjim korisnicima služiti za usporedbu pri kontroli robe koju kupuju. Dakako, osim pomoću ovih vizualnih uzoraka, aplikacija će krivotvorine prepoznavati i po serijskim brojevima i drugim oznakama koje postavljaju proizvođači na svoje proizvode.

Mada ovo djeluje prilično zanimljivo, nekako nam se čini da će od sustava najviše koristi imati upravo krivotvoritelji, kojima će aplikacija zapravo služiti za poboljšavanje svojih imitacija, pa nismo sigurni u njezinu učinkovitost u sprječavanju da na svojem nosu nosite autentične Gucci naočale, a ne one proizvedene u "Konjščinskoj". 

Izvor: NEC [Google Translate]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->