Nalazite se
  • Pop Tech
  • Zeleni laser kojim možete zabljesnuti astronaute
Članak
Objavljeno: 06.09.2011. 16:44

Spider 3 Krypton 

Zeleni laser kojim možete zabljesnuti astronaute

Tvrtka Wicked Lasers proizvela je najjači ručni laser na svijetu koji možete kupiti u legalnoj prodaji u SAD-u, Japanu, te uskoro u Velikoj Britaniji.

Zeleni laser kojim možete zabljesnuti astronaute

U današnje doba laseri se nalaze svuda oko nas, između ostaloga u svakom CD i DVD playeru, no njihove bezopasne male zrake predstavljaju veliku razliku u odnosu na SF filmove u kojima su prezentirani kao glavno oružje budućnosti.

Spyder 3 Krypton, najnoviji laser američke tvrtke Wicked Lasers, koji se može nabaviti u legalnoj prodaji u nekoliko zemalja širom svijeta, baš se ne može nazvati bezopasnim, jer predstavlja najjači komercijalni laser, koji emitira svjetlost 8.000 puta jaču nego sunčevu.

Ovaj laser je u stanju na nekoliko metara udaljenosti zapaliti papir i šibice, a svjetlost koju emitira proteže se do 136.794 km udaljenosti, čime ujedno predstavlja jedini "kućni" laser kojim možete označavati objekte u svemiru.

 svjetlost koju emitira proteže se do 136.794 km udaljenosti, čime ujedno predstavlja jedini kućni laser kojim možete označavati objekte u svemiru 

"Ako bi se laser postavio na čvrsti stalak i postavio u preciznu liniju ka nekoj svemirskoj letjelici u orbiti Zemlje, astronaut bi mogao vidjeti zelenu točkicu sa Zemlje, no za takav eksperiment morate tražiti dozvolu svemirske agencije čija je letjelica", navodi Steve Liu, direktor Wicked Lasersa.

Na pitanje o tome nije li opasno prodavati ovakve sprave i riskirati da do njih dođu djeca koja bi mogla nekoga oslijepiti ili izazvati požar, Liu kaže kako se na kutiji s proizvodom nalazi upozorenje da se laser ne smije usmjeravati ka ljudima, životinjama, vozilima, zrakoplovima i satelitima, te su stoga roditelji dovoljno informirani o tome kako se radi o gadgetu koji u određenim uvjetima može biti opasan, stoga ga neće davati djeci u ruke, kao što im neće davati ni svoju lovačku pušku.

Što se tiče toga kome je i u koje svrhe uopće namijenjen Spider 3 Krypton, Liu navodi kako oni ne žele propisivati način na koji ga ljudi žele koristiti, no njihova saznanja govore da ga mnogi njihovi kupci, osim za osobne potrebe, koriste za vojne, industrijske, edukativne i znanstvene svrhe. 

Obzirom da je u Velikoj Britaniji do sada već desetak osoba bilo osuđeno zbog "pucanja" laserskim pointerima u pilote, vozače i nogometaše, britanski mediji se poprilično brinu, kako bi se laser ovakve snage u rukama neodgovornih osoba vrlo lako mogao pretvoriti u posebno opasnu napravu, piše Daily Mail.

VIDEO

Spyder 3 Krypton Laser

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam