Nalazite se
  • Pop Tech
  • Stiže treća nabrijana generacija Formule E
Članak
Objavljeno: 03.12.2021. 10:27

Formula E 

Stiže treća nabrijana generacija Formule E

FIA i Formula E objavili su prva slike treće generacije električnih Formula koje će se natjecati u 9. sezoni svjetskog prvenstva.

Stiže treća nabrijana generacija Formule E

U proljeće 2022. godine krenut će deveta sezona ABB FIA Formula E Svjetskog prvenstva, a u njoj će se natjecati novi električni Gen3 bolidi za koje kažu da će donijeti veliko poboljšanje u performansama, održivosti i energetskoj učinkovitosti.

Gen3 platforma je predstavljena u tajnosti grupi Formula E proizvođača, timova, vozača i partnera u Valenciji u Španjolskoj, no detalji o novim električnim bolidima još nisu javno objavljeni osim nekoliko podataka koje je odao predsjednik FIA-e  Jean Todt.

1-Gen3-Front

Ukratko rečeno, Gen3 formula E bolidi će biti energetski najučinkovitiji električni trkaći auti u kojima će se gotovo 40 posto energije koja se koristi u utrci stvarati regenerativnim kočenjem. Ovo će biti i prva formula s prednjim i stražnjim pogonskim sustavima. Novi prednji pogon dodaje 250 kilovata snage stražnjem pogonu od 350 kW i udvostručuje mogućnosti stvaranja energije regenerativnim kočenjem u usporedbi s Gen2 bolidima.

Nadalje, ovo će biti prvi formula auto koji neće posjedovati stražnje hidraulične kočnice, upravo zbog dodatka prednjeg pogona i njegovih regenerativnim sposobnosti. Električni motor koji će stvarati snagu od 350 kW konjske kočne snage (BHP), omogućit će postizanje brzine do 320 km/h, s dvostruko učinkovitijim odnosom snage prema težini u usporedbi s ekvivalentnim motorom s internim unutarnjim sagorijevanjem (ICE) od 470 BHP.

3-Gen3-rear

Također ističu da će novi električni bolidi biti lakši i manji od prošle generacije, što će biti posebno korisno za pretjecanja odnosno utrkivanje 1 na 1.

Zanimljiv je i podatak da će sastav guma novih bolida činiti 26 posto više održivih, okolišno prihvatljivih materijala, a svi proizvođači će se morati držati striktno KPI FIA 3 Environmental Accreditation certifikata za Sezonu 9.

Jamie Reigle, direktor Formule E, ističe da će ovo biti najbrži, najlakši, najsnažniji i najučinkovitiji trkaći automobili svih vremena.

Vezani sadržaji
Ključne riječi bolidi FIA Formula E Gen3
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->