Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Afrički leteći auto je ptica
Članak
Objavljeno: 11.12.2021. 10:41

Macrobat 

VIDEO: Afrički leteći auto je ptica

Afrički startup predstavio koncept bizarne letjelice s vertikalnim uzlijetanjem koja je inspirirana pticama.

VIDEO: Afrički leteći auto je ptica

Je li ovo ptica? Ili je avion? Ne, nije Superman, već koncept električne EVTOL letjelice afričkog startupa po imenu Phractyl, kakav još nikada nismo vidjeli.

S gusjeničarskim stopalima, ptičjim nogama, nagnutom kabinom i nagnutim krilima, ovaj avangardni "leteći auto" na tlu, pri uzlijetanju i slijetanju doista djeluje poput velike metalne ptice, dok se na određenoj visini transformira za horizontalni let.

To mu omogućuje da za slijetanje i uzlijetanje ne treba pistu, pa čak ni ravni teren, obzirom da zbog savitljivih nogu sa gusjeničarskim stopalima može sletjeti na bilo koju površinu i "taksirati" na tlu bez problema jer nema kotače, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Letjelica koja nosi radno ime Macrobat kreće se na pogon električnih motora, a trebala bi biti jednosjed koji će do maksimalne udaljenosti od 150 km prevoziti do 150 kg tereta brzinom do 180 km/h.

Phractyl kaže da će se Macrobatom moći upravljati i daljinski, kako bi uklanjanjem pilota dobio više mjesta za prijevoz tereta, a tvrtka već radi i na dizajnu znatno veće letjelice ovog tipa koja će imati veće kapacitete za prijevoz putnika i tereta.

ap2

Afrički startup vidi razne mogućnosti primjene, od rekreacijskih letova, medicinskih intervencija, dostave lijekova, prijevoza pošiljki, pa sve do inspekcija infrastrukture i prskanja usjeva.

Osim rada na samom dizajnu, inženjeri Phractyla već testiraju pogonske sustave i električne motore kućne radinosti te se nadaju da će uskoro predstaviti prvi funkcionalni smanjeni testni prototip Macrobata.

Hoće li ovaj auto-ptica doista jednog dana prevoziti ljude iznad afričkih stepa i prašuma, ovisiti će najviše o tome hoće li privući investitore. Mi bismo odmah uložili lovu u ovu pticu, a vi?  

Vezani sadržaji
Ključne riječi eVTOL Phractyl Macrobat ptica
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->