Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Novi leteći taksi za 4 putnika može letjeti sam
Članak
Objavljeno: 03.10.2022. 15:18

Wisk Aero 

VIDEO: Novi leteći taksi za 4 putnika može letjeti sam

Tvrtka Wisk Aero postala je kandidat za dobivanje dozvole za prijevoz putnika od strane FAA.

VIDEO: Novi leteći taksi za 4 putnika može letjeti sam

Wisk Aero je predstavio svoj poluautonomni zračni taksi 6. generacije koji nazivaju prvim kandidatom za dobivanje certifikata FAA u domeni autonomnih eVTOL letjelica.

Letjelica s četiri sjedala može krstariti brzinom od 222 km/h na visini između 762 i 1219 metara od razine tla. eVTOL omogućuje vertikalno uzlijetanje i slijetanje, dolazi s 12 propelera, s nagibnim pogonskim jedinicama ispred i fiksnim jedinicama straga za uzgon. „Nudi domet do 145 km, ima poboljšanu kontrolu i učinkovito upravljanje energijom u odnosu na prethodne verzije“, navodi se u priopćenju za javnost.

Promotivni video prikazuje putnike koji se vežu sigurnosnim pojasevima i prolaze kroz demonstraciju sigurnosnog postupka pomoću zaslona osjetljivog na dodir, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Wisk kaže da nova letjelica ima manje pokretnih dijelova, nema hidraulike, ulja i goriva, što obećava sigurnije iskustvo letenja. Također se napominje da je "dizajnirana kako bi premašila današnje rigorozne standarde sigurnosti u zrakoplovstvu koji predviđaju mogućnost nesreće u jedan prema milijardu slučajeva."

Tvrtka vjeruje da je autonomna tehnologija ključ zračne mobilnosti. U tu svrhu, cilj im je imati poboljšane senzore za otkrivanje i izbjegavanje prepreka, zajedno s nadzornicima za više letjelica u kontrolnom centru na tlu, koji pružaju ljudski nadzor nad svakim letom i mogu preuzeti punu kontrolu nad upravljanjem ukoliko je potrebno.

Zasad još nije poznato kada bi Wisk mogao dobiti dozvolu FAA jer taj certifikat zahtijeva vrlo rigorozne testove pa bi moglo potrajati još nekoliko godine prije nego njegovi autonomni leteći taksiji započnu s prijevozom putnika.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Wisk Aero
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->