Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Musk želi teraformirati Mars nuklearnim bombama
Članak
Objavljeno: 12.09.2015. 11:14

Super heroj ili super zločinac 

VIDEO: Musk želi teraformirati Mars nuklearnim bombama

Šef SpaceX-a i Tesla Motorsa ima originalnu ideju o pretvaranju Marsa u nastanjivi planet.

VIDEO: Musk želi teraformirati Mars nuklearnim bombama

Planovi o pretvaranju Marsa u planet koji bi bio pogodan za ljudsku kolonizaciju, uključuju takozvano "teraformiranje", odnosno pretvaranje sterilnog svemirskog tijela bez atmosfere u mjesto pogodno za život pomoću tehnologije.

Među raznim projektima koje su do sada opisivali znanstvenici, najčešće se predlaže dugotrajan proces preplavljivanja Marsa stakleničkim plinovima koji bi stvorili atmosferu. To uključuje dovoz smrznutog metana s drugih planeta i mjeseca, ili dovođenje specijalnih cijanobakterija i algi koje mogu stvarati kisik. Ovakvi procesi teraformiranja bi mogli trajati stoljećima, a takvo gubljenje vremena nije svojstveno Elonu Musku, čovjeku kojeg mediji često zovu "stvarnim Tonyem Starkom".

Poznati vizionar, suosnivač PayPala, osnivač SpaceX-a i Tesla Motorsa, nedavno se pojavio u emisiji "The Late Show with Stephen Colbert", čiji isječak možete pogledati u ovom videu.

Nakon što ga je prvo uspoređivao sa Starkom, voditelj ga je upitao misli li za sebe da je super heroj ili super zločinac, obzirom da često ima ideje koje se ne mogu jasno definirati u koju struju spadaju, pa ga je pitao želi li on doista spasiti svijet.

Musk se nije jasno izjasnio po tom pitanju, vać je izjavio da samo želi raditi korisne stvari.

Nakon toga Colbert ga je pitao misli li on da bi se Mars jednog dana mogao pretvoriti u planet na kojem bi bio moguć život kao na Zemlji. Musk je odgovorio da je to moguće, te ga je upitao želi li saznati kako teraformiranje Marsa učiniti na spori ili brzi način. Potom je jednostavno preskočio priču o sporom teraformiranju, te je rekao da se Mars najbrže može teraformirati na taj način da se na njegove polove bace termonuklearne bombe.

Mada ovakvu teoriju još nismo čuli, Muskovo bombardiranje zapravo i nije čista znanstvena fantastika, jer se mnogi znanstvenici slažu da bi zagrijavanje Marsa, na kojem vlada prosječna temperatura od -62 C (a pada i do -176 C), bilo najbolji način za stvaranje atmosfere i kišnih oblaka. Stoga bi udari termonuklearnim oružjem koje velikom brzinom stvara veliku vrućinu, mogli doista biti učinkoviti, pod uvjetom da se Mars bombardira s dovoljno eksplozivnih megatona.

Nakon ovog odgovora Colbert je pogledao Muska u oči i rekao mu: "Vi ste super zločinac!"

Izvor: The Late Show with Stephen Colbert [YouTube]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam