Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Modulom s vodikom za punjenje zrakoplova
Članak
Objavljeno: 04.03.2024. 15:06

Universal Hydrogen 

VIDEO: Modulom s vodikom za punjenje zrakoplova

Velika prekretnica objedinjuje modularnu tehnologiju skladištenja vodika i pogonski sklop s gorivim ćelijama.

VIDEO: Modulom s vodikom za punjenje zrakoplova

Inženjeri tvrtke Universal Hydrogen uspješno su pokrenuli pogonski sklop megavatne klase gorivih ćelija koristeći svoj vlastiti modul tekućeg vodika za opskrbu gorivom.

“Ovo je najveći pogonski sklop s gorivim ćelijama ikada koji radi na tekući vodik,” rekao je Mark Cousin, predsjednik i tehnički direktor tvrtke.

Modul tekućeg vodika pokretao je avionski motor koji su nazvali "željezna ptica" 1 sat i 40 minuta, simulirajući regionalni profil leta zrakoplova.

Željezna ptica funkcionalni je analog pogonskog sklopa koji Universal Hydrogen testira u letovima od ožujka 2023. Tvrtkin modul tekućeg vodika drži gorivo za napajanje željezne ptice više od tri sata pri punoj snazi, a dva takva modula dovoljna su za 500 nautičkih milja dometa za zrakoplov ATR72.

Ova demonstracija u svemirskoj luci Mojave, prvi je put da su modul i pogon tvrtke integrirani zajedno, označavajući još jedno značajno postignuće na putu prema ulasku vodikovog pogona u putničke komercijalne letove planirane za 2026. godinu.

Modul sadrži do 200 kilograma tekućeg vodika i sposoban ga je dugotrajno pohraniti bez isparavanja. Modul sadrži sustave za pretvaranje kriogenog tekućeg vodika u topli plinoviti vodik koji troši pogonski sklop. Također uključuje značajke kao što su detekcija curenja vodika i ventilacijski sustavi za sigurne operacije, kao i nepropusno brzo spajanje za jednostavnu instalaciju i uklanjanje modula iz zrakoplova, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Universal Hydrogen
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->