Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Električna ovca Verdie je nova robotska kosilica
Članak
Objavljeno: 01.03.2024. 16:21

Electric Sheep Robotics 

VIDEO: Električna ovca Verdie je nova robotska kosilica

Električni robot Verdie opremljen AI-jem kosi, podrezuje, otpuhuje lišće i djeluje jako zabavno.

VIDEO: Električna ovca Verdie je nova robotska kosilica

Približavanjem proljeća opet nam stižu novi robotski pomagači koji šire svoje mogućnosti nekim novim značajkama pa smo tako nedavno mogli vidjeti prvu robotsku kosilicu Husquarne na kojoj možete igrati Doom, no ona u svojim osnovnim djelatnostima, šišanju trave, ne donosi neki veći napredak.

Tvrtka Electric Sheep Robotics vjeruje da ima znatno pametnijeg robotskog vrtnog pomagača koji je opremljen umjetnom inteligencijom, uz čiju pomoć može izvršavati više zadaća na vašem travnjaku i vrtu.

Robot pod nazivom Verdie ujedno je i jako zabavan za gledati dok se vozi naokolo uz rub travnjaka, kosi travu, obrezuje biljke i otpuhuje lišće te nas malo podsjeća na male robote iz filmova i crtića kao što su R2-D2 i BB-8, ili WALL-E, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sve zadaće Vardi obavlja uz pomoć modela umjetne inteligencije pod nazivom ES1, koji koristi foto-realistične simulirane parkove i travnjake kako bi botovima pomogao da obavljaju svoj posao i prevladaju sve probleme koji se pojave u stvarnom svijetu.

AI model je dizajniran za rad na Nvidijinim Jetson platformama i trenutačno se koristi u floti od 40 robotskih kosilica, a također će biti prisutan u novom Verdie botu koji stiže u drugom tromjesečju ove godine i biti će uparen sustavom potpomognutog učenja kako bi stekao znanje i iskustvo rukovanja brojnim uobičajenim električnim alatima.

Stereo kamere pomažu AI modelu da shvati radni prostor, stvarajući mapu "ptičje perspektive", otkrivaju mu niske prepreke, i pomažu u orijentaciji. Samobalansirajuća zglobna platforma na kotačima ima pokretače u nogama sa šest stupnjeva slobode, a Verdie može prilagoditi nagib, okretanje i visinu prema potrebi tijekom obavljanja zadataka.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->