Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kamioni s gorivim ćelijama stigli u Europu
Članak
Objavljeno: 07.10.2020. 14:20

Xcient 

VIDEO: Kamioni s gorivim ćelijama stigli u Europu

Hyundai vjeruje da će uskoro prodavati na tisuće kamiona na pogon vodikovih gorivih ćelija.

VIDEO: Kamioni s gorivim ćelijama stigli u Europu

U prilog tome da su vodikove ćelije budućnost transporta svjedoči vijest koju donosi Hyundai. Njegovih prvih 7 "heavy-duty" kamiona pod nazivom Xcient stiglo je kupcima u Švicarsku, a do kraja godine bi ih na švicarskim cestama trebalo biti 50. 

Hyundai ovime započinje ozbiljnu serijsku proizvodnju i globalne isporuke kamiona na pogon vodikovih gorivih ćelija koje napajaju elektromotore, a u okoliš ispuštaju samo vodu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kamione pogoni par 95 kW vodikovih ćelija koje su posuđene iz Nexo SUV-a koje konvertiraju vodik u vodenu paru i otpuštaju elektrone koji stvaraju struju za električni motor od 350 kW koji stvara okretni moment od 3200 Nm, a sav višak električne energije stvoren energijom kočenja pohranjuje se u baterijski bafer od 73,2 kWh.

Kamion ima nosivost od 36 tona, što uključuje i trailer, kao i 7 tank-cijevi koje mogu pohraniti do 32 kg vodika pod pritiskom od 350 bara, što kamionu može pružiti domet do 400 km vožnje. Punjenje traje između 10 i 20 minuta ovisno o pritisku na postaji za punjenje, što odgovara vremenu potrebnom za punjenje dizel kamiona.

XCIENT-Fuel-Cell-(2)

U razvoj gorivih ćelija za komercijalna vozila Hyundai je uložio 1,3 milijarde dolara, pored već prije uloženih 6,4 milijarde za uspostavljanje globalnog ekosustava na vodik. Tvrtka kaže da su vodikove ćelije za električna komercijalna vozila puno bolji izvor energije od samih baterija, te omogućuju performanse u rangu dizelaša.

20200706_XCIENT_Fuel_Cell_shipping-(7)

"Performanse naših kamiona s gorivim ćelijama u Švicarskoj, ekvivalent su električnog kamiona opremljenog baterijskim paketom kapaciteta od najmanje 600 kWh, koji bi težio oko od 3,8 tona", tvrdi Martin Zeilinger, direktor R&D odjela za komercijalna vozila u tvrtki Hyundai Motor Company.

Hyundai ujedno razvija nove, snažnije i veće kamione koji bi jednog dana mogli s jednim punjenjem prelaziti i po 600 km.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->