Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Helikopter kojeg zovu leteći auto
Članak
Objavljeno: 05.07.2024. 14:06

Pegasus 

VIDEO: Helikopter kojeg zovu leteći auto

Iduće godine u prodaji bi se trebao noći leteći auto australske tvrtke Pegasus Aerospace Corporation.

VIDEO: Helikopter kojeg zovu leteći auto

Među brojnim projektima letećih automobila u posljednjim desetljećima, najčešće se radi o modificiranim zrakoplovima s krilima na razvlačenje, malim helikopterima i letjelicama nalik dronovima s multirotornim pogonom.

Tvrtka Pegasus Aerospace Corporation sada je najavila da će se njezin "električni auto" Pegasus E-Klase naći u prodaji 2025. godine i da će omogućiti svima koji imaju vozačku dozvolu za automobil i pilotsku licencu za let sportskim zrakoplovom, da se voze cestom, a kada im se jako žuri polete u zrak i odvezu se na žaljenu destinaciju.

Kod Pegasusa se pojavljuje ista stara priča. Čim ga vidite jasno je da se radi helikopteru pa nam opet nije jasno zašto ga zovu električnim autom. Možda zato što ćete ga moći registrirati za vožnju prometnicama, no veliko je pitanje hoćemo li ga ikada vidjeti u prometu.

No australsku tvrtku koja svoje poslovanje širi na SAD to uopće ne brine pa samo kažu:

"Sa svojim hibridnim pogonskim sustavom, E-klasa ima domet od 300 milja i može letjeti do tri sata bez prekida prije nego što je potrebno dopuniti gorivo. A punjenje spremnika je jednostavno. Samo stanete na bilo kojoj benzinskoj postaji i natočite normalni visokooktanski benzin, a kao automobil, E-klasa može postići više od 75 milja na sat na čistu električnu energiju.

Asortiman proizvoda Pegasus obuhvaća jednosjede i dvosjede te zračni taksi s 4 sjedala, Pegasus Air-Taxi, a njegove potencijalne primjene obuhvaćaju raspon civilnih, medicinskih, logističkih, policijskih i hitnih službi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tvrtka navodi da su Pegasus vozila u prednosti pred drugim projektima letećih automobila, jer su već dobili dozvolu za vožnju kod Australske uprave za sigurnost civilnog zrakoplovstva (CASA) prema postojećim propisima o zračnom prostoru.

U svakom slučaju, mada kažu da je upravljanje Pegausom na cesti ali i u zraku jednostavno poput vožnje gokarta, činjenica da vam treba pilotska licenca i da i dalje izgleda kao helikopter, ne može nam promijeniti mišljenje da je ovo daleko od letećeg auta.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->