Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: AI dodaje glazbenu pratnju vašim pjesmama
Članak
Objavljeno: 27.06.2024. 10:03

Sony CSL 

VIDEO: AI dodaje glazbenu pratnju vašim pjesmama

Sony je predstavio AI za generiranje pratnje bilo kojih instrumenata u pratnjama temeljem tekstualnog unosa.

VIDEO: AI dodaje glazbenu pratnju vašim pjesmama

Proces stvaranja glazbe u svakom bandu obično počne tako da jedan nadareni glazbenik napiše ili izmisli osnovnu melodiju i tekst nove pjesme i odsvira je na gitari ili klaviru, a potom je prezentira na probi, nakon čega članovi banda razvijaju svoje dionice.

Ako niste genijalni skladatelj koji napiše partiture za sve instrumente unaprijed, taj proces može biti prilično kompliciran i dugotrajan jer puno toga ovisi o kreativnosti svakog pojedinačnog člana banda.

Pored toga ako skladate pjesme za druge bandove ili pjevače, svi će jako cijeniti ako dobiju "ključ u ruke", odnosno gotovu pjesmu koju mogu odmah čuti kako zvuči, a ako se bavite glazbenom produkcijom, često biste voljeli u već snimljenu glazbu dodati neke nove dionice koje će poboljšati pjesmu.

diff-a-riff-website

Sonyev laboratorij CSL (Sony Computer Science Laboratories) u Parizu, razvio je alat koji bi skladateljima i glazbenim producentima mogao znatno olakšati posao po tom pitanju.

Njihov AI model pod nazivom Diff-A-Riff je svestrani sustav umjetne inteligencije koji može generirati visokokvalitetnu instrumentalnu pratnju koja se besprijekorno integrira u dani glazbeni kontekst, fokusirajući se na jedan po jedan instrument.

Alat koji su razvili temelji se na dvije tehnike dubokog učenja, model latentne difuzije i autokoder konzistentnosti.

Sustav najprije komprimira ulazni zvuk pomoću prethodno obučenog autokodera konzistentnosti, kodeka razvijenog unutar tvrtke. On se potom unosi u model latentne difuzije, koji generira novi zvuk, ovisno o ulaznom kontekstu i izbornim referencama stila iz teksta.

To znači da možete primjerice snimiti sebe na gitari, a potom tekstualnim unosima tražiti od AI modela da vam dodaje dionice bubnjeva, basa, klavijatura, violina, truba i drugih instrumenata na mjesta koja mu zadate, bilo kao pratnju ili solo dionice, a možete mu zadati i stilove izvođenja.

CSL kaže da Diff-A-Riff ima brojne prednosti u odnosu na druge alate za generiranje instrumentalne pratnje. Prvi je njegova svestrana kontrola, koja omogućuje korisnicima da uvjetuju i audio i tekstualne upute, a pored toga toga, Diff-A-Riff proizvodi visokokvalitetne izlaze, sa stereo zvukom od 48 kHz, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Alat za generiranje instrumentalne pratnje razvijen u Sony CSL-u uskoro bi mogli koristiti glazbeni producenti diljem svijeta, glazbenici za istraživanje novih glazbenih ideja ili dizajneri zvuka za svoje projekte.

Zasad još nije poznato hoće li i kada Diff-A-Riff postati dostupan svima kroz neku komercijalnu aplikaciju, a istraživački rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Sony CSL
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->