Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Humanoidni robot priča s ljudima i radi u BMW-u
Članak
Objavljeno: 02.07.2024. 14:13

Figure 

VIDEO: Humanoidni robot priča s ljudima i radi u BMW-u

Robotska tvrtka nam je odlučila pokazati do kuda je došla s razvojem svojeg robota opće namjene.

VIDEO: Humanoidni robot priča s ljudima i radi u BMW-u

Tvrtka Figure je prije pola godine objavila da je njezin humanoidni robot Figure 01 dobio svoj prvi posao u proizvodnom pogonu BMW-a gdje je počeo raditi na liniji za sklapanje novih vozila.

Kako bi mogao raditi na tim poslovima u okruženju s ljudima, robot se čitavo vrijeme obučavao za rad bez plaće i slobodnog vremena, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga Figure je robota opremio i umjetnom inteligencijom OpenAI-ja, odnosno velikim jezičnim modelom i mogućnostima glasovne komunikacije koje nudi ChatGPT pa je sada sve bliži slici pravog robota opće namjene kakav bi prema tvrdnji tvrtke mogao preuzimati bilo koji fizički zadatak koji čovjek može obaviti te ga odraditi bolje i dakako jeftinije od ljudi.

Figure stoga robota uči raditi raznovrsne stvari, a u obuci se koristi i glasovnom komunikacijom pomoću koje mu daju upute koje treba zapamtiti i koristiti na svojim poslovima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

I dalje se robot opće namjene razvija prilično sporo i u malim koracima, ali se sada sve jasnije vidi u kojem se smjeru kreće "primjenjiva" humanoidna robotika koja će jednog dana biti uključena u sve aspekte naših života.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Figure
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->