Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Dronovi gađaju drveće strelicama
Članak
Objavljeno: 08.11.2020. 12:45

Imperial College London 

VIDEO: Dronovi gađaju drveće strelicama

Ideja nije da dronovi u šumi igraju pikado već da ispucavaju strelice sa senzorima za praćenje okoliša.

VIDEO: Dronovi gađaju drveće strelicama

Šumski senzori koji mjere promjene u temperaturi, vlažnosti i svjetlu, kao i oni koji prate kretanje životinja, već se koriste za praćenje stanja prirodnog okoliša, kao i za utjecaje klimatskih promjena te za detektiranje šumskih požara.

Međutim, postavljanje tih senzora donosi puno teškoća, posebice ako ih se želi postavljati na vrhove visokog drveća na koje se teško popeti.  

Znanstvenici laboratorija Aerial Robotics Lab sa Sveučilišta Imperial College London pod vodstvom švicarskog znanstvenika hrvatskog podrijetla, profesora robotike Mirka Kovača (slika gore) koji je prošle godine sudjelovao na DroneDays događanju na zagrebačom FER-u, razvili su dronove koji u drveće mogu ispucavati strelice nalik na one koje se koriste za pikado. Strelice su opremljene senzorima za praćenje stanja okoliša, kao što možete vidjeti u ovom videu

Profesor Kovač, čiji je londonski tim istovremeno s FER-ovim Laboratorijem za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) dobio (EU Obzor 2020) projekt AeRo Twin (Twinning coordination action for spreading excellence in Aerial Robotics), kaže kako praćenje šumskih ekosustava može biti teško, no dronovi mogu postaviti čitave mreže senzora kako bi se mogle prikupljati velike količine preciznih okolišnih i ekoloških podataka.

Dronovi su opremljeni kamerama koje im pomažu u identifikaciji meta te pametnim materijalom koji mijenja oblik kada se zagrije za lansiranje strelica koje se potom zabijaju u drveće.

Znanstvenici su dronove testirali u Švicarskoj u okviru laboratorija Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (EMPA), čiji je Kovač također član, kao i na drveću unutar kampusa sveučilišta Imperial College London.

Dronovima trenutno upravljaju ljudi, no istraživači im planiraju pružiti autonomiju, kako bi se mogli koristiti u neprohodnim gustim šumama bez potrebe za ljudskim operaterima. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->