Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Aplikacija pretvara quadcopter u svemirsku letjelicu
Članak
Objavljeno: 15.03.2013. 12:34

Astrodrone 

VIDEO: Aplikacija pretvara quadcopter u svemirsku letjelicu

ESA izdala zanimljivu aplikaciju za pametne telefone koja pretvara quadcopter u simulator pristajanje svemirske letjelice na ISS.

VIDEO: Aplikacija pretvara quadcopter u svemirsku letjelicu

Europsku svemirsku agenciju (ESA-u) baš ne bismo mogli nazvati developerom aplikacija za pametne telefone, no oni su ovih dana izdali besplatnu simulaciju za iOS operativni sustav pod nazivom Astrodrone, koja sustavom proširene stvarnosti omogućava pretvaranje Parrot AR.Drone quadcoptera u virtualnu svemirsku letjelicu koja pristaje na međunarodnu svemirsku postaju ISS.

Aplikacija podržava iPod Touch 4. gen, iPhone-3GS, iPod Touch 3. gen., iPad 2 Wifi, iPad2 3G, iPhone 4, iPad Wifi i iPad 3G uređaje.

ESA je ovu aplikaciju napravila s idejom da se javnosti približi mogućnost uključivanja u znanstvena istraživanja, za što odlično može poslužiti sustav proširene stvarnosti (AR) koji koriste aplikacije za Parrot AR.Drone quadcopter, čime se kombinira simulator u obliku video igre i pravi fizički objekt (drone), što je vrlo sličan sustav kakav koriste svemirske agencije pri testiranju sustava upravljanja svemirskim letjelicama.

Aplikacija je temeljena na pravim podacima sustava za pristajanje na ISS kakav se koristi u stvarnosti, a najveći izazov je postaviti drone u grafičku inačicu ISS-a čim prije, ali uz maksimalnu kontrolu, dok se bonus bodovi dobivaju za pravilnu orijentaciju i malu brzinu koja omogućuje pristup doku za pristajanje.

"Ovdje u ESA ESTEC tehničkom centru u Nizozemskoj imamo model pravog ISS-a na kojem se vježba pristajanje i manevriranje letjelicama, no s Astrodroneom sada svi mogu doživjeti to iskustvo", kaže znanstvenik ESA-e Guido de Croon. 

ESA kaže kako se planiraju inačice i za druge mobilne operativne sustave, a uskoro će se pojaviti i novi svemirski scenariji poput ESA-ine Rosetta sonde koja se sastaje s 67P/Churyumov–Gerasimenko kometom, što će se u stvarnosti dogoditi iduće godine.

Aplikaciju Astrodrone za iOS možete preuzeti na ovoj poveznici.

VIDEO: Astrodrone

Loading...


Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->