Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: AI zna kakvu ste saobraćajku imali
Članak
Objavljeno: 22.05.2020. 13:05

Tractable 

VIDEO: AI zna kakvu ste saobraćajku imali

Tvrtka Tractable se udružila s automehaničarima i osiguravajućim kućama na izradi AI-a za očevid prometnih nesreća.

VIDEO: AI zna kakvu ste saobraćajku imali

Prometne nesreće su prilično neugodno iskustvo za svakog tko se u njima nađe, ali i za osiguravajuće kuće koje moraju isplaćivati odštete. Ovisno o šteti koju je pretrpio vaš automobil i jeste li krivi za sudar dobit ćete odštetu (ili nećete), a za to ustanoviti su potrebne ekspertize stručnjaka koji nisu uvijek pri ruci kada vam najviše zatreba.

Britanski stručnjaci za umjetnu inteligenciju Alex Dalyac i Razvan Ranca 2014. godine su zaključili da bi u tome uvelike mogao pomoći AI, pa su uz pomoć poduzetnika Adriena Cohena osnovali startup koji je razvijao pametne algoritme koji su u stanju otkriti stanje štete automobila temeljem nekoliko fotografija mjesta nesreće i automobila.

Tijekom šest godina razvoja njihova tvrtka pod nazivom Tractable zatražila je od osiguravajućih kuća pristup njihovim velikim bazama fotografija prometnih nesreća i oštećenih automobila, na kojima se njihov AI uvježbavao. AI algoritmi koriste sustav dubokog učenja koji, kako tvrde, "u stanju nadmašiti ljude u vizualnom pregledu ukoliko u svojoj bazi ima dovoljnu količinu primjera", kao što objašnjavaju u ovom videu.

 

U međuvremenu tvrtka je narasla na 100zaposlenih i posluje u 8 država te je ušla u partnerstvo s nekoliko velikih osiguravajućih kuća, uključujući tvrtke Covea, Ageas i Tokio Marine.

Kada klijenti Tractableovih partnera dožive prometnu nesreću, sve što trebaju učiniti je snimiti 10 fotografija svojim fotićem ili mobitelom i poslati Tractableu. Slike se potom šalju u oblak gdje ih procesira AI i gotovo trenutno šalje čitav rezultat očevida osiguravajućoj kompaniji.

Osiguravajuće kuće koje su partneri Tractablea imaju veliko povjerenje u AI londonske tvrtke, pa temeljem njegove ekspertize prihvaćaju ili odbijaju odštetne zahtjeve, što im uvelike štedi vrijeme i novac. Osiguranici se dakako na odluke imaju pravo žaliti, pa će im poslati ljudske eksperte na očevid ili utvrđivanje štete ali Tractable kaže da se to događa samo u iznimnim slučajevima, jer je AI izuzetno točan.

AI dakako nema utjecaja na odluke koje donose uviđaji prometne policije i sudovi, već se isključivo koristi za potrebe osiguravatelja i osiguranika zbog utvrđivanja šteta.   

Tvrtka ima plan svoje poslovanje proširiti na 30 novih država kroz idućih nekoliko godina, ali i u druge sektore poput utvrđivanja šteta u kućama pogođenim potresom, poplavama i drugim prirodnim katastrofama.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->