Nalazite se
  • Pop Tech
  • FDA dao dozvolu za testiranje BCI sučelja na ljudima
Članak
Objavljeno: 26.05.2023. 11:11

Neuralink 

FDA dao dozvolu za testiranje BCI sučelja na ljudima

Američka agencija je Muskovoj kompaniji dala zeleno svjetlo za testiranje mozak-računalo sučelja na ljudima.

FDA dao dozvolu za testiranje BCI sučelja na ljudima

Američka Agencija za hranu i lijekove FDA odobrila je kliničko ispitivanje Neuralinkovog mozak-računalo (BCI) sustava na ljudima, koje će se ugrađivati direktno u mozak te omogućivati ljudima upravljanje robotima, strojevima, vozilima i druge stvari korištenjem moždanih valova.

Neuralink ima za cilj komercijalizirati BCI u širokim medicinskim i terapeutskim primjenama, od rehabilitacije nakon moždanog udara i ozljede leđne moždine (SCI), do neuralnih protetičkih kontrola, sposobnosti premotavanja sjećanja ili ugradnje svijesti u robote, što su sve stvari koje osnivač Neuaralinka Elon Musk već neko vrijeme obećava.

On je 2020. najavio i prikazao prve prototipe BCI sučelja koje prevodi analogne električne impulse vašeg mozga i nadzire ga pomoću elektroda tankih poput dlake koje su delikatno uvučene direktno u mozak. Budući da se BCI treba kirurški ugraditi u pacijenta, FDA — koja regulira takve tehnologije — zahtijeva da tvrtke provedu rigorozna sigurnosna testiranja prije nego što daju odobrenje za komercijalnu upotrebu. Prema Musku, operacije ugradnje implantata u ljude će raditi specijalni kirurški robot kojeg su već razvili.

U ožujku je FDA odbila zahtjev Neuralinka za početak ispitivanja na ljudima, djelomično zbog toga što su sve testne životinje nastavile umirati nakon implantacije BCI prototipa. Prema internim dokumentima do kojih je Reuters  došao u prosincu, više od 1500 životinja ubijeno je u razvoju Neuralink BCI-a od 2018. a glavni inspektor američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) od tada je pokrenuo istragu o tim navodima. 

FDA-ina suzdržanost također je nastala zbog zabrinutosti oko dizajna i funkcije sučelja kada se implantira u ljude. "Glavni sigurnosni problemi agencije uključivali su litijevu bateriju uređaja; mogućnost da sićušne žice implantata migriraju u druga područja mozga; i pitanja može li se i kako uređaj ukloniti bez oštećenja moždanog tkiva".

Iako je Neuralink dobio odobrenje FDA za početak svoje studije, tvrtka još ne traži volontere koji će dozvoliti ugradnji BCI-a u svoje mozgove, no možete se registrirati putem ove poveznice

Vezani sadržaji
Ključne riječi BCI Neuralink mozak-mašina
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->