Nalazite se
  • Pop Tech
  • Samsung Unpacked 2024: Sve o novoj Galaxy S24 seriji
Članak
Objavljeno: 17.01.2024. 19:19

Samsung

Unpacked 2024: Sve o novoj Galaxy S24 seriji

Samsung je novu godinu krenuo s ranim predstavljanjem svojih flagship mobitela koje ćete imati prilike kupiti već kroz nekoliko dana

Samsung Unpacked 2024: Sve o novoj Galaxy S24 seriji

Osim novog hardvera, predstavljanja su i softverska unaprjeđenja, a velik fokus je na dva slova: AI. Umjetna inteligencija napokon će imati konkretne zadatke na novim mobitelima koje pogone flagship čipseti te jedva čekamo vidjeti ih u akciji.

Dok se mnogi još trebaju naučiti što uopće AI može učiniti za nas, za sada se uvijek radilo o tome da sve svoje podatke morate slati na Internet gdje su se obrađivali. Novi S24 mobiteli dobar dio obrade mogu obaviti na samom mobitelu, dok će za dio AI obrade biti potrebno slati podatke na Internet, no Samsung vam pruža opciju želite li omogućiti obradu podataka van vašeg mobitela, na što uvijek možete reći ne.

002-family-galaxy-s24ultra-s24plus-s24-titaniumgray-cobaltviolet-amberyellow-spen (1)

AI će odrađivati brojne zadatke, od bolje obrade slika i videa, primarno recimo selektiranja subjekata na slikama, ispravljanja izraza lica, mijenjanja pozadina slika, bolji bokeh efekti i slično. AI bi mogao i značajno ubrzati obradu velikog broja podataka, kao i pretraživanje na mobitelu, primjerice slika i videa na kojima imate “žuti bicikl”. Tako recimo i kod Ultra modela možete jednostavno Stylusom zaokružiti neku zanimljivost na slici, a AI će pronaći lokaciju i opis te znamenitosti, vrstu hrane, tip životinje i slično.

AI će unutar softvera nuditi i razne usluge kada je riječ o tipkanju ili tanju tekstova, poput prijevoda, sažimanja članaka, ispravljanja brzo napisanog teksta da bude književan, sve funkcije koje će biti zanimljivo testirati.

005-handson-galaxy-s24ultra-titaniumgray-note-assist (1)

Priprema se i bolja integracija eksternih sustava poput Android Auta koji je također integriran u AI. Tako vrlo lako kontaktima sada glasovnom naredbom možete poslati svoju lokaciju, projicirano vrijeme dolaska i ostale detalje.

Jedna od možda najzanimljivijih funkcija svakako je prevođenje razgovora u stvarnom vremenu, dok obavljate poziv. Tako ćete moći pričati sa strancem na svom jeziku, a on će čuti primjerice njemački, dok ćete vi njega čuti na hrvatskom.

Očekujte i AI sustav koji može sam obavljati transkripcije glasovnih snimki te vam ih automatski spremati i slagati pa ponuditi sažetke kako ne biste morali prolaziti kroz cijeli razgovor. Također ga možete tražiti da vam pronađe bitne podatke.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Najzanimljiviji mobitel od Samsungove S24 serije svakako je Ultra koji svake godine donosi vrhunske hardverske specifikacije.

Dugo se nagađalo i ispada da je istina, novi S24 Ultra dolazi s kućištem od titanija koje će ponuditi premium detalj novom mobitelu. Osim toga,  osjetno je umanjena zakrivljenost ruba zaslona kojem se sami krajevi na lijevoj i desnoj strani i dalje zakrivljuju, no ipak će se u ruci primijetiti razlika. Dobivate i bolji omjer zaslona i kućišta jer su crni rubovi dodatno umanjeni u ovoj generaciji.

001-galaxy-s24ultra-titaniumgray-device-spen-front (1)

Možda više nije ni novost, no S24 Ultra i dalje dobiva Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 čipset s vrhunskim performansama za Android platformu koji osim vrhunskih performansi nudi i naprednu AI obradu kao i iznimnu brzinu 5G mreže. Samsung je u Ultra modelu dodatno povećao i bakreni sustav za odvođenje topline od procesora što mu daje i dulji rad pri turbo brzinama s boljom kontrolom grijanja za još bolje gaming performanse.

Kada smo kod gaminga, očekujte nove RayTracing igre jer novi uređaj upravo to i podržava, zajedno s još boljom HDR podrškom. Vjerujemo da će novi mobitel biti prava poslastica za sve koji vole 3D gaming u pokretu.

001-kv-product-galaxy-s24ultra-spen-1p (1)

Zaslon je unaprijeđen za ovu generaciju te nudi do 2.600 nita svjetline što je i više nego dovoljno za sve uvjete rada, a predstavlja unaprjeđenje za solidnih 40 %. Zaslon ima osvježavanje od 1 do 120 Hz prema potrebi sa QHD+ rezolucijom.

Kamere

Fokus kupaca u premium segmentu svakako je na kamerama, a Samsung ovoga puta nije razočarao. Osvježen je setup kamera, a Samsung je za S24 Ultra imao cilj ponuditi korisnicima solidno zumiranje “optičke kvalitete” u svim situacijama.

Tako uz 3x telefoto kameru dolazi 5x periskopska kamera koja se na Ultra modelu nalazi umjesto 10x kamere s prethodne generacije.

013-lifestyle-galaxy-s24ultra-titaniumgray-ai-zoom (1)

Znači dobivate glavni senzor rezolucije 200 MP koji nudi digitalan zoom visoke kvalitete do 2.9x. Nakon toga slika se prebacuje na prvu 3x optičku zoom kameru koja pak nudi digitalan zoom do 4.9x. Onda nastupa zadnja 5x optička zoom kamera koja lansira zumiranje do 100x, kako smo se i navikli iz prijašnjih uređaja. Iako se radi o 5x kameri, bolji senzor omogućuje "optičku kvalitetu" 10x zooma. Sve kamere dobile su neku vrstu poboljšanja, od boljih senzora i većih dijagonala koje ćemo svakako detaljno isprobati. Tu je i ultraširoka kamera koja osim odličnog kuta gledanja, standardno nudi i vrlo mirno snimanje.

Fokus u ovoj generaciji ponovno je bio u HDR reprodukciji kao i noćnom snimanju i slikanju. Glavna prednost je u tome što ste do sada HDR efekt dobili tek nakon što ste slikali fotografiju. Sada će već u pred pregledu biti vidljiva slika s punim HDR poboljšanjima pa odmah znate kakvu ćete sliku dobiti u svakoj situaciji. Nakon slikanja, AI jednostavno može maknuti refleksije s prozora i druge detalje koji vam se ne dopadaju. Ako zakrenete sliku, više neće biti croppana, već će AI pokušati popuniti praznine na rubovima kako bi originalna slika ostala što veća.

009-kv-lifestyle-galaxy-s24ultra-nightography-1p (1)

Možete sada još slobodnije rezati i kopirati subjekte slika kako biste scenu učinili svojom. Kako smo spomenuli, noćno snimanje također je poboljšano tako što je umanjeno croppanje punog kadra (u usporedbi s fotografijom) zahvaljujući naprednijoj stabilizaciji.

Ako želite usporiti akciju na videu, AI sada može standardan video pretvoriti u slow-motion efekt dodavanjem frameova na temelju postojećih, a slike i videe koje obradite pomoću AI-a sada možete tako i označiti kako biste znali kasnije što je i kako uređivano.

015-lifestyle-galaxy-s24ultra-titaniumgray-anamorphic (1)

Ova godina svakako će biti vrlo atraktivna s hardverom koji ima ogroman broj novih mogućnosti te jedva čekamo još veću količinu softvera koji će na zanimljiv i jedinstven način pomoću umjetne inteligencije iskoristiti sve njegove mogućnosti.

U tablici koja se nalazi u nastavku možete pronaći detaljne specifikacije svih triju uređaja iz S24 serije:

  Galaxy S24 Galaxy S24 Plus Galaxy S24 Ultra
Dimenzije: 147 x 70.6 x 7.6mm 158.5 x 75.9 x 7.7mm 162.3 x 79.0 x 8.6mm
Težina: 167g 196g 232g
Kućište: Enhanced Armor Aluminum Enhanced Armor Aluminum Titanium
Zaslon: 6.2-inch Dynamic AMOLED 2X, 2,600-nit peak brightness 6.7-inch Dynamic AMOLED 2X, 2,600-nit peak brightness 6.8-inch Dynamic AMOLED 2X, 2,600-nit peak brightness
Rezolucija: FHD+ QHD+ QHD+
Osvježavanje: 1Hz-120Hz varijabilno 1Hz-120Hz varijabilno 1Hz-120Hz varijabilno
Čipset: Exynos 2400 Exynos 2400 Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy
Stražnje kamere: 50MP f/1.8 main, 12MP f/2.2 ultra-wide, 10MP f/2.4 telephoto (3x) 50MP f/1.8 main, 12MP f/2.2 ultra-wide, 10MP f/2.4 telephoto (3x) 200MP f/1.7 wide, 12MP f/2.2 ultra-wide, 50MP f/3.4 periscope (5x), 10MP f/2.4 telephoto (3x)
Prednja kamera: 12MP f/2.2 12MP f/2.2 12MP f/2.2
RAM: 8GB 12GB 12GB
Pohrana: 128GB, 256GB 256GB, 512GB 256GB, 512GB, 1TB
Baterija: 4,000mAh 4,900mAh 5,000mAh
Punjenje: 25W žičano, 15W bežično 45W žičano, 15W bežično 45W žičano, 15W bežično
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->